Kljub doseženemu dogovoru Hutiji še vedno stražijo pred predsedniško palačo. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Kljub doseženemu dogovoru Hutiji še vedno stražijo pred predsedniško palačo. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Abdrabuh Mansur Hadi
Jemenski parlament naj bi zavrnil odstop predsednika Abdrabuha Mansurja Hadija. Foto: MMC RTV SLO/EPA

Jemenski predsednik Hadi je prejel pismo premierja Kaleda Bahe le 24 ur po tem, ko naj bi dosegel dogovor s člani šiitske milice Huti. Premier je v pismu zapisal, da ne želi biti "vpleten v nekonstruktivno politično zmešnjavo". Jemenski predsednik naj bi namreč v sredo izrazil pripravljenost na spremembo ustave in sodelovanje Hutijev v državnih telesih, kar je bila njihova zahteva. V zameno so ti obljubili umik iz vladnih poslopij.

Čeprav so se Hutiji umaknili iz največjega oporišča balističnih raket nad Sano in iz prostorov večine medijskih hiš, še vedno zadržujejo vodjo predsednikovega urada Ahmeda bin Mubaraka, ki so ga ugrabili že prejšnji teden.

Parlament zavrnil odstop predsednika
Po poročanju neimenovanega vladnega vira pa naj bi svoj odstop ponudil tudi predsednik Abdrabuh Mansur Hadi. Kot je poročala televizija Al Arabija, je jemenski parlament odstop predsednika zavrnil in napovedal izredno sejo parlamenta, ki bo v petek. Vir blizu predsednika države je za agencijo Reuters pojasnil, da je k njegovi odločitvi vodilo dejstvo, da je prestolnica Sana že od septembra lani v rokah uporniške šiitske milice Huti.

Kot smo poročali, so člani šiitske milice v torek vdrli v predsedniško palačo. Ali so dejansko ugrabili samega predsednika ali ne, ni bilo popolnoma jasno. Po poročanju uradnih virov je predsednik še pravočasno pobegnil, medtem pa so uporniki trdili, da je predsednik na svojem domu, da je prost in lahko v vsakem trenutku odide.

Predsednik privolil v dogovor
Osnutek ustave, ki jo sprejemajo v Jemnu in ji šiitska milica Huti nasprotuje, naj bi zdaj vendarle spremenili, ustava pa bo sprejeta le s soglasjem vseh strani. Z dogovorom naj bi se strinjale tudi preostale politične struje v državi. Nadaljevala se bo načrtovana federalizacija države.

Hutiji bodo v skladu z dogovorom dobili predstavnike v vseh vladnih telesih, civilnih in vojaških. Poleg tega naj bi predsednik Jemna Abdrabuh Mansur Hadi v tednu dni sprejel ukrepe za ureditev razmer v z nafto bogati provinci Mareb, ki je večinoma pod nadzorom plemen, sovražnih do Hutijev.

Hutijski uporniki prihajajo s severa države. So manjšina, ki je Jemnu, takrat kraljevini, vladala kar tisočletje, vse do leta 1962. Njihova milica je septembra lani zavzela večji del prestolnice Sana in naj bi kot najmočnejša sila tudi de facto bolj ali manj nadzirala državo.