Mongolski poslanci so premierju Altankujagu izglasovali nezaupnico. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Mongolski poslanci so premierju Altankujagu izglasovali nezaupnico. Foto: MMC RTV SLO/Reuters

Na izredni seji državnega zbora je Norovu Altankujagi nezaupnico izglasovalo 66 poslancev, deset jih na sejo sploh ni prišlo. Odstavitev mongolskega premierja je le še kamenček v mozaiku političnih sprememb, ki pretresajo to ogromno, a redko poseljeno stepsko državo.

V preteklih tednih je odstopilo kar sedem ministrov, zaradi premierjevih malverzacij z ministrstvi. Prav tako je parlament prejšnji mesec že drugič zavrnil predlog letošnjega proračuna, zaradi pretiranega trošenja. Vodenje vlade je začno prevzel zdajšnji premierjev namestnik Dendev Terbišdagva.

Velik padec gospodarske rasti
Gospodarstvo druge največje države na svetu, ki nima morske obale, je bilo v preteklih letih zelo uspešno. Leta 2011 je imelo kar 17,5-odstotno gospodarsko rast, danes 6,3 odstotka. Letošnji upad tujih investicij je 59-odstoten, vlada pa se z vodilno britansko-avstralsko družbo za iskanje in izkoriščanjr rudnin Rio Tinto še vedno dogovarja o vložku v rudnik bakra in zlata.

Med drugim je bil pred časom aretiran tesni sodelavec Altankujagija, minister za okolje in turizem Gansuk Lumed, in sicer zaradi suma ponarejanja in prilaščanja subvencij za rudnike, ki so bile namenjene revnim prebivalcem slumov v prestolnici Ulan Batar. Altankujagi je ministrovo aretacijo takrat označil za "sabotažo vlade".