Ortega je lahko na tokratnih volitvah kandidiral šele po sporni odločitvi vrhovnega sodišča, ki je odpravilo ustavno prepoved tretjega mandata. Foto: EPA
Ortega je lahko na tokratnih volitvah kandidiral šele po sporni odločitvi vrhovnega sodišča, ki je odpravilo ustavno prepoved tretjega mandata. Foto: EPA
Nikaragva
Privrženci Ortege so slavili njegovo tretjo zmago na volitvah. Foto: EPA

Po 18 odstotkih preštetih glasov je v vodstvu dozdajšnji predsednik in nekdanji voditelj levičarskih upornikov, 65-letni Ortega, na drugem mestu je radijski voditelj in kandidat desnice Fabio Gadea, ki je zbral 29 odstotkov glasov, na tretjem mestu pa mu sledi nekdanji predsednik Arnoldo Aleman.

Nad volitve so se zgrnile številne kritike. Najprej so po zaprtju volišč v nedeljo zvečer po državi izbruhnili spopadi med privrženci opozicije in varnostnimi silami. Med protesti v severnih in osrednjih provincah, kjer je zagorelo več volišč, so bili ranjeni najmanj štirje ljudje, več kot 20 protestnikov pa so aretirali.

Opazovalci opozarjajo, da vlada ovira njihovo delo
Opazovalci, ki so spremljali potek volitev, so se pritožili, da je vlada ovirala njihovo delo. Vodja opazovalne misije Organizacije ameriških držav, nekdanji argentinski zunanji minister Dante Caputo, je povedal, da so njegovi ekipi preprečili dostop do desetih od 52 volišč, kar je označil za skrb vzbujajoče.

Tudi vodja opazovalne misije Evropske unije Luis Yanez je izrazil razočaranje nad potekom volitev in pozval oblasti, naj spoštujejo volivce. "Želeli bi si preglednejši proces - identifikacijske izkaznice volivcev, akreditacije opazovalcev, domače opazovalce in številne druge vidike, pri katerih je volilna komisija postavila preveč nepojasnjenih ovir," je povedal Yanez.

Ortega si je priboril še tretji mandat
Ortega je lahko na tokratnih volitvah kandidiral šele po sporni odločitvi vrhovnega sodišča, ki je odpravilo ustavno prepoved tretjega mandata. Sam pravi, da nadaljuje revolucijo iz 80. let prejšnjega stoletja ter da še vedno uživa trdno podporo na podeželju in drugih odrinjenih območjih Nikaragve, kjer skoraj polovica od 5,8 milijona prebivalcev živi v revščini.

Predsednikovi nasprotniki so ostro kritizirali njegovo oklepanje oblasti in pomoč, ki jo je prejel od venezuelskega predsednika Huga Chaveza (ocenjujejo jo na približno 1,6 milijarde dolarjev od leta 2007), s katero je financiral med prebivalstvom priljubljene socialne programe.

Desnica čaka na izide parlamentarnih volitev
Ker so zmago Ortege na volitvah pričakovali, se je razdeljena desnica osredotočila na volitve 90 poslancev narodne skupščine, ki so potekale hkrati s predsedniškimi. Izidi teh volitev še niso znani.