Hrvaška vlada želi z novim zakonom istospolnim parom zagotoviti določene zakonske pravice, ne da bi pri tem kogar koli ogrožali. Vlada pričakuje, da se osnutek zakona o življenjskem partnerstvu ne bo spremenil, saj je tako odločilo tudi ustavno sodišče. Foto: Reuters
Hrvaška vlada želi z novim zakonom istospolnim parom zagotoviti določene zakonske pravice, ne da bi pri tem kogar koli ogrožali. Vlada pričakuje, da se osnutek zakona o življenjskem partnerstvu ne bo spremenil, saj je tako odločilo tudi ustavno sodišče. Foto: Reuters

O njem bodo v kratkem razpravljali poslanci v saboru. Predlog zakona med drugim predvideva izenačitev pravic istospolnih parov s heteroseksualnimi pari, le da bo sama oblika zveze poimenovana drugače. Namesto v zakonski zvezi bodo istospolni pari živeli kot življenjski partnerji.

Prav tako ne bodo mogli posvojiti otrok partnerjev ali na splošno, temveč bodo lahko le njihovi skrbniki. Zakon predvideva tudi to, da v primeru smrti partnerja ali njegove odsotnosti lahko drugi partner vloži zahtevo za začasno ali stalno skrbništvo nad otrokom.

Netolerantnost v družbi
"To je korak bliže k nekim drugim pravicam, ki jih bomo morda predlagali čez kakšno leto, ko bo tolerantnost v državi višja. Zakaj smo izključili posvajanje otrok? Evo, zaradi iste skupine ljudi, ki je zahtevala ta referendum in zaradi izražanja tovrstne netolerantnosti, samo predstavljajte si, kaj bi potem počeli z otroki, ki bi jih posvojil istospolni par. Pa ne govorim o tem, da bi bili istospolni pari slabši starši. Oni so lahko enako dobri starši in enako dobro okolje za vzgojo otrok, težava je v tem, ker so vsi drugi okoli njih netolerantni, v tem trenutko pa moramo imeti v mislih predvsem otroke," je dejala podpredsednica vlade in ministrica za socialne zadev in mlade Milanka Opačić za televizijo RTL.

Izenačitev pravic
Istospolni pari bodo imeli v življenjski skupnosti enake pravice kot pari v zakonski zvezi, to pomeni, da jim bo priznana pravica do bolniškega dopusta za nego partnerja, ob potrditvi skupnosti se bodo vpisali v register in bodo lahko prevzeli partnerjev priimek. Prav tako bodo lahko vložili prošnjo za prekinitev življenjske skupnosti, kar se bo vodilo po istem postopku, ki je določen za prekinitev zakonske zveze.

Do zdaj se je istospolnim parom priznala le medsebojna pomoč in delitev skupnega premoženja.

Tradicionalna družina bo prevladovala še nekaj časa
Sicer pa se je hrvaški Jutarnji list razpisal tudi o raziskavi glede družinskega življenja. Kar 90 odstotkom Hrvatov je družina najpomembnejša v življenju, glede oblik družine pa "prevladuje, in bo še nekaj časa, tradicionalna družina. To sestavljajo mati, oče in otroci ter dedki in babice," je zapisal Jutarnji list in dodal, da v takšnih skupnostih živi 85 odstotkov Hrvatov.

V državi je tudi vedno več zunajzakonskih skupnosti - vsak šesti otrok na Hrvaškem je rojen v takšni skupnosti. Prav tako je v državi vedno več ločitev.