48-letni Cope se je rodil judovskim staršem z romunskimi in alžirskimi koreninami. Je ločenec in oče štirih otrok. Foto: EPA
48-letni Cope se je rodil judovskim staršem z romunskimi in alžirskimi koreninami. Je ločenec in oče štirih otrok. Foto: EPA

Na nedeljskih strankarskih volitvah je za zgolj 98 glasov premagal tekmeca, nekdanjega premierja Francoisa Fillona. V nedeljo zvečer sta oba kandidata razglasila zmago in šele 24 ur po koncu glasovanja so nato objavili dokončne izide, ki so pokazali, da je Cope dobil glasove 87.388 članov stranke, za Fillona pa je glasovalo 87.290 članov.

Cope bo na mestu vodje UMP-ja nasledil nekdanjega predsednika države Nicolasa Sarkozyja, sicer svojega dobrega prijatelja, ki se je s čela stranke umaknil po porazu na spomladanskih predsedniških volitvah. Premagal ga je socialist Francois Hollande.

Desno krilo desne stranke
Nekdanji minister za proračun Cope spada v bolj desno krilo francoske konservativne stranke, medtem ko Fillon velja za bolj sredinskega.

Cope je po objavi končnega izida dejal, da je zdaj čas, da stranka stopi skupaj in se loti dela, medtem je njegov protikandidat dejal, da se UMP sooča z "moralnim in političnim prelomom", kljub temu pa izida glasovanja ne bo spodbijal.

Številni vidni člani UMP so sicer v ponedeljek opozarjali, da spor okoli voditelja stranki škoduje in slabša njeno podobo v javnosti.

Dozdajšnji vodja UMP-ja Sarkozy se volitev novega vodje ni udeležil niti ni v zvezi s tem dajal izjav, je pa ena od raziskav pokazala, da si kar dve tretjini privržencev stranke želita, da bi se vrnil v politiko.