Francoski predsednik je na zadnjih volitvah pred predsedniškimi doživel hud poraz. Foto: EPA
Francoski predsednik je na zadnjih volitvah pred predsedniškimi doživel hud poraz. Foto: EPA
Senat
Francoski senat bo prvič v zgodovini pete republike v rokah levice. Foto: EPA
Zgodovinska zmaga za levico

V nedeljo so v Franciji izbirali polovico članov senata, ki zasedajo šestletni mandat, in prvič v zgodovini se je zgodilo, da je levica, kjer prevladuje socialistična stranka, pomembno vlogo pa je odigrala tudi stranka zelenih, dobila večino v zgornjem domu parlamenta. Levica bo tako imela 177 od 348 sedežev, kar je dva več, kot je potrebno za absolutno večino v senatu.

Desnica prvič v zgodovini manjšina v senatu
Zmaga levice v senatu, kot piše Le Monde, spreminja francoski politični prostor, a je posledice teh sprememb še težko določiti. Desnosredinske stranke so imele v francoskem senatu večino vse od nastanka pete republike leta 1958, zato je tokratni izid zanje velik udarec, ob tem pa je tudi potrditev javnomnenjskih raziskav, ki že nekaj časa napovedujejo, da se socialistom obeta zmaga na predsedniških volitvah, ki bodo aprila prihodnje leto.

Stranka UMP predsednika Nicolasa Sarkozyja je že tako zaskrbljena zaradi slabih obetov v javnomnenjskih raziskavah, zaradi gospodarske in finančne krize, ki ji ni videti konca in za katero mu ne uspe najti prave rešitve, ter zaradi notranjih razprtij, da ji bo poraz v senatu zagotovo še zbil že tako načeto samozavest.

Fillon: Bitka se je začela
Desnica je bila tako na zadnjih volitvah pred predsedniškimi primorana priznati poraz, francoski premier Francois Fillon pa je v odzivu povedal, da je francoska desnica razklana, levici pa je uspel velik preboj. "A nič ni izgubljeno, trenutek resnice bo nastopil prihodnjo pomlad. Bitka se je že začela," je povedal Fillon in desnico pozval, naj se združi s predsednikom Nicolasom Sarkozyjem, ki se bo aprila potegoval za nov predsedniški mandat.

Nasprotno in po pričakovanjih levica slavi. "Sarkozy se bo v zgodovino zapisal kot predsednik, ki je izgubil večino v senatu," je povedal Francois Hollande, ki ima zelo dobre možnosti, da postane kandidat socialistov za predsedniške volitve. "To je napoved tistega, kar se bo zgodilo," je še dodal Hollande in izide volitev v senat poimenoval kot razpad Sarkozyjevega sistema.

Tudi Hollandova tekmica in predsednica socialistične stranke Martine Aubry je povedala, da je "prišel čas, da Francija obrne nov list in vzpostavi resno republiko, ki jo je Sarkozy sicer obljubljal, a je razočaral vse volivce".

Volitve v senat niso povsem reprezentativne
Desnica ima še vedno večino v spodnjem domu parlamenta, v narodni skupščini, in kot so zapisali francoski mediji, kljub velikemu slavju levice volitve v senat še niso najboljši kazalnik razpoloženja med volivci, saj Francozi senatorjev ne izbirajo neposredno, ampak jih volijo izvoljeni predstavniki - župani ter regionalni oziroma lokalni svetniki.

Politične stranke v Franciji bodo tako za pravo sliko razdelitve moči morale počakati še nekaj časa, medtem pa se že vse dejavno pripravljajo na predvolilno kampanjo, ki se je po mnenju številnih analitikov že začela in bo, sodeč po prikazanem, zagotovo zelo intenzivna.

Zgodovinska zmaga za levico