Poskuse so izvajali v prvih letih uporabe penicilina. Foto: EPA
Poskuse so izvajali v prvih letih uporabe penicilina. Foto: EPA

Med letoma 1946 in 1948 so ameriške oblasti v sodelovanju z vlado v Gvatemali s spolno prenosljivimi boleznimi, kot sta sifilis in gonoreja, okužili prostitutke in jih poslali nad vojake in zapornike, med katerimi so bili tudi duševni bolniki.

S poskusi so želeli odkriti, ali lahko penicilin prepreči in ne samo zdravi okužbo s spolno prenosljivimi boleznimi.

Za neetične in obsojanja vredne medicinske poskuse sta se v skupni izjavi opravičili ameriška državna sekretarka Hillary Clinton in ministrica za zdravstvo Kathleen Sebelius, ki sta ob tem tudi omenili, da so poskuse izvajali pred 64 leti. Vsem prizadetim sta izrazili globoko obžalovanje in opravičilo.

Ameriške poskuse je letos odkrila profesorica ženskih študij Susan Reverby, ki je razkrila, da so poskusi potekali ne samo v kaznovalnih ustanovah, ampak tudi v psihiatričnih klinikah in vojašnicah.

Gvatemala ni bila osamljen primer
Poskuse v Gvatemali je vodil John Cutler, ki je pozneje sodeloval v podobno sporni študiji t. i. Tuskegee v Alabami, kjer so zdravniki spremljali razvoj sifilisa pri revnih temnopoltih Američanih, ki naj jih ne bi namerno okužili, vendar jim niso povedali za bolezen in jih niso zdravili.

Namestnik ameriške državne sekretarke za zahodno poloblo Arturo Valenzuela je povedal, da se še niso odločili, ali bodo plačali kakršno koli odškodnino. Prav tako ni jasno, ali bodo odkrili ljudi, na katerih so delali poskuse, vseeno pa so ameriške oblasti sprožile preiskavo.