Parkova se je med nagovorom dvakrat globoko priklonila. Foto: Reuters
Parkova se je med nagovorom dvakrat globoko priklonila. Foto: Reuters

"Končna odločitev za slab odziv na to nesrečo je v mojih rokah," je s solzami v očeh v televizijskem nagovoru dejala Parkova, ki je predtem večkrat izrazila globoko obžalovanje, a tokrat prvič neposredno odgovornost na nesrečo.

"Kot predsednica, odgovorna za življenje in varnost Južnih Korejcev, ponujam svoje iskreno opravičilo za vse trpljenje," je dejala v polurnem nagovoru, v katerem je tudi izpostavila, da prvi odziv obalne straže na nesrečo ni bil ustrezen.

Po besedah predsednice so upravičene pritožbe svojcev, da bi lahko rešili veliko več življenj, zato se je odločila, da bo razpustila obalno stražo, katere naloge si bosta po novem razdelila policija in ministrstvo za državno varnost.

Po tragediji 16. aprila je priljubljenost Parkove močni padla in nesreča je postala ključen mejnik v njenem vodenju države. Zaradi brodoloma trajekta in slabega odziva oblasti je že aprila odstopil premier Čung Hong Von.

Čeprav glasnejših pozivov k odstopu Parkove ni bilo, pa je bila predsednica deležna ostrih kritik, ker naj ne bi pokazala dovolj sočutja ali obžalovanja.

Strožje kazni za posadko
Doslej so v nesreči trajekta s 476 ljudmi na krovu potrdili 286 smrtnih žrtev, 18 ljudi pa je še vedno na seznamu pogrešanih.

Po prepričanju številnih svojcev so njihovi otroci po zaslugi zračnih žepov v notranjosti trajekta živeli še več ur ali celo dni po nesreči, tako da bi jih lahko rešili, če reševalci ne bi porabili toliko časa, da so sploh prišli do potopljenega plovila.

Večina članov posadke se je rešila živih, trajekt pa so zapustili med prvimi, še preden se je potopil. Kapitan Sewola in še trije člani posadke so že obtoženi umora zaradi velike malomarnosti.

Da je njihovo neodgovorno ravnanje "praktično dejanje umora", je poudarila tudi Parkova in napovedala spremembe obstoječe zakonodaje, ki bodo omogočile strožje kazni zanje.