Prvi odzivi na nesrečo so bili neustrezni. V ladji je ostalo ujetih več sto ljudi. Foto: EPA
Prvi odzivi na nesrečo so bili neustrezni. V ladji je ostalo ujetih več sto ljudi. Foto: EPA
Južna Koreja žaluje za izgubljenimi življenji. Foto: EPA

Predsednika družbe Chonghaejin Marine, 72-letnega Kim Han-sika, so z njegovega doma odpeljali v četrtek zjutraj. Tožilstvo je sporočilo, da Han-siku pretijo morebitne obtožbe nenaklepnega uboja in kršitve pomorskih zakonov, poroča BBC.

Preiskovalci menijo, da je trajekt na usodni dan prevažal kar trikrat več tovora od dovoljene količine, kar bi lahko prispevalo k temu, da se je ladja prevrnila. "Opravičujem se žrtvam in njihovim družinam," je dejal Kim medijem po aretaciji, na vprašanja pa ni odgovarjal.

Trajekt s 476 potniki in člani posadke je plul od Inčeona do otoka Džedžu, ko je 16. aprila ob južnokorejski obali nasedel in potonil. Da je šlo pri reševanju za veliko malomarnost, dovolj zgovorno priča podatek, da so od 46 reševalnih čolnov, kolikor jih je imel trajekt, uporabili le dva.
Rešili so le 172 ljudi, večina je ostala ujetih v ladji. Večina žrtev je bila dijakov srednje šole v bližini Seula, napotenih na šolski izlet na priljubljen letoviški otok.

Posadka se je rešila prva
Kapitana trajekta in 14 vodilnih članov posadke, ki so se rešili med prvimi, ob tem pa za seboj pustili nesrečne potnike, so aretirali že konec aprila. 69-letni kapitan Lee Jun-seok med nesrečo ni bil za krmilom, ampak je ladjo upravljal tretji častnik.

Tragedija je osupnila Južno Korejo in sprožila hude kritike tako na račun vladnega odziva kot tudi na odgovornih, ki so dopustili tako nepotrebno nesrečo z neverjetno veliko žrtvami.
Zaradi pritiskov javnosti je že odstopil južnokorejski premier Čung Hong-von, južnokorejska predsednica Park Geun-hje pa se je za nesrečo opravičila in priznala, da je bil prvi odziv oblasti nezadosten.