42 odstotkov jih je - zanimivo - bilo mnenja, da pod vladavino Hitlerja
42 odstotkov jih je - zanimivo - bilo mnenja, da pod vladavino Hitlerja "vse le ni bilo tako slabo", 57 odstotkov pa je v tem celo videlo pozitivne stvari. Foto: NN

Raziskava omenjene agencije sovpada s 75. obletnico priključitve Avstrije Nemčiji, zato je zanimiv podatek, da je 61 odstotkom anketirancev, med njimi prednjačijo starejši, zelo všečna ideja močnega voditelja, kar anketirani sicer niso menili v zadnji raziskavi, izvedeni leta 2008.
Takrat je le petina vprašanih menila, da bi Avstrija potrebovala močno politično osebo, "ki bi ji bilo malo mar za parlament ali volitve".

Čeprav je leta 1938 zvezo z Nemčijo, t. i. anšlus, podpirala velika večina Avstrijcev, so nekateri še desetletja po tem menili, da je bila Avstrija le prva žrtev nacističnega voditelja Adolfa Hitlerja.
V omenjeni raziskavi je tako 53 odstotkov anketiranih menilo, da so se Avstrijci Nemčiji priključili prostovoljno, 46 odstotkov pa, da je bila Avstrija žrtev nacističnega sistema.
Le 15 odstotkov izmed 502 anketiranih jih je menilo, da bi se morala Avstrija upreti priključitvi, 42 odstotkov, da bi vojna z Nemčijo takratno stanje le še poslabšala, odstotek več pa jih je bilo mnenja, da ne bi bilo nikakršne razlike.