Putin in Janukovič sta se srečala ne neuradnih dvostranskih pogovorih. Foto: Reuters
Putin in Janukovič sta se srečala ne neuradnih dvostranskih pogovorih. Foto: Reuters

Predsednika sta se v petek zvečer sešla na stadionu Fišt v Sočiju na neuradnih pogovorih. Tako ukrajinske kot ruske oblasti podrobnosti niso želele razkriti, pogovarjala pa naj bi se o 15 milijard dolarjev vrednem posojilu Moskve Kijevu, o katerem sta se predsednika dogovorila decembra lani, a so ga ruske oblasti do imenovanja nove vlade v Kijevu zamrznile.

Putin je sicer voditeljem Evropske unije prejšnji teden v Bruslju zagotovil, da bo Rusija spoštovala dogovor o posojilu ne glede na to, kdo bo vodil novo ukrajinsko vlado. A kot je v sredo dejal predstavnik Kremlja Dimitrij Peskov, bo nova ukrajinska vlada vendarle morala pojasniti, v kolikšni meri namerava slediti predtem določeni politični smeri.

Moskva je trd pogajalec
Ruski minister za gospodarstvo Anton Siluanov pa je opozoril, da bo morala Ukrajina plačati vsaj del več kot tri milijone dolarjev vrednega dolga za plin, preden bo deležna nove ruske pomoči. "Čakamo, da bo ukrajinska stran izpolnila svoje obveznosti pri plačilu plina," je dejal.

Ukrajino, ki je gospodarsko zelo odvisna od Rusije, je po Janukovičevi zavrnitvi podpisa pridružitvenega sporazuma z EU-jem in posledičnem izbruhu protivladnih protestov prizadela huda gospodarska kriza, zato nujno potrebuje tujo pomoč. Politična in gospodarska kriza negativno vplivata tudi na ukrajinsko valuto grivna, saj je njena vrednost v sredo padla za 5,3 odstotka.