Kolumne
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 1.8 od 11 glasov Ocenite to novico!
Tako kot EU verjame v usodno privlačnost Vladimirja Putina, ki se mu Viktor Janukovič nikakor ne more upreti, so v Rusiji prepričani, da so ulični protesti evropsko maslo. Ki ga visoki evropski politiki s sprehajanjem med protestniki samo še dodatno gnetejo. Foto: MMC RTV SLO/EPA

Dodaj v

Cinizem na vzhodu Evrope: o korenčku, palici in davljenju s torto

Kolumna Andreja Stoparja
6. februar 2014 ob 18:18
Ljubljana - MMC RTV SLO

"Naš največji korenček je naš način življenja; naša največja palica pa so zaprta vrata," je dejal predsednik Evropskega sveta Herman Van Rompuy in dodal: "Ponudba je še zmeraj na mizi. Vemo, da je čas na naši strani. Prihodnost Ukrajine je v Evropski uniji."

Medtem ko se politična kriza, ki resnici na ljubo v Ukrajini traja najmanj desetletje, če ne kar od razpada SZ-ja naprej, kanalizira v primernejšo, parlamentarno strugo, sosedi – Rusija in EU – seveda si ne moreta pomagati, da ne bi na vsakem koraku izražali globoke zaskrbljenosti nad usodo ukrajinskega ljudstva. "Nekateri menijo, da smo Evropejci naivni, ker imamo korenje raje od palic," je na varnostni konferenci v Münchnu dejal gospod Van Rompuy in predvsem rusko stran spomnil, kako učinkovito je ta privlačna sila zahodnjaškega načina življenja in standarda svojčas porušila Berlinski zid.

Elementarna želja po boljšem življenju je dejansko gibalo množic Ukrajincev, ki so na ulici zahtevali izpolnitev obljube Viktorja Janukoviča v obliki podpisa pridružitvenega sporazuma z EU-jem. "Evropske strukture bodo enkrat za vselej osvobodile Ukrajino nasilnega pritiska Ruske federacije. V tem pogledu lahko ukrajinsko izbiro primerjate z odločitvijo Slovenije konec 80. in na začetku 90. let. Glavna naloga slovenskega naroda je bila osvoboditev od komunističnega modela gospodarstva ter odvisnosti od Beograda in srbskega šovinizma. To so naloge, ki jih danes rešujemo v Kijevu," mi je v nedavnem intervjuju povedal znani ukrajinski novinar Vitalij Portnikov. Pustimo ob strani slovenske izkušnje desetletja v EU-ju, ki pri mnogih povzročajo žolčne izbruhe, zdaj govorimo o Ukrajini. Nobene potrebe ni, da bi prehitevali dogodke in vcepljali Ukrajincem v glave nekaj, kar morda niti ne bo njihova usoda. Tudi če postanejo polnopravni člani EU-ja, nikjer ne piše, da morajo biti scenariji do pičice enaki. Bodimo optimisti, pa čeprav zaradi povsem egoističnih vzgibov.

Vsekakor pa naivnost, o kateri je govoril predsednik Van Rompuy, EU-ju pripisujejo le redki. V Rusiji, na primer, ne verjamejo v evropsko politiko v slogu Mahatme Gandija in silno ljubezen Bruslja do korenja. "Tudi vzhod Ukrajine zelo dobro razume, da tudi Rusija zanj ni zdravilo. Ko je Janukovič pred kratkim po obisku Kitajske priletel v Soči, nato v Moskvo, je prišel prav s to sakralno vsoto 15 milijard dolarjev. Zanjo je prosil na Kitajskem, v Evropski uniji in Moskvi. Prišel je z Majdanom – in kaj mu lahko očitamo, če ima za hrbtom množice protestnikov na ulicah? Takrat mu je Majdan koristil, saj je lahko zagrozil, da se bodo v nasprotnem primeru morali pogovarjati z ulico. Vsi strokovnjaki, ki se ukvarjamo z Ukrajino, smo opozarjali, da bo Rusija na tak način, s posojilom, plačala drsenje Ukrajine v Evropo. In to se je tudi zgodilo. Prav to počnemo. Zato Evropa dogajanje v Ukrajini razume kot boj med dobrimi in zelo dobrimi fanti," je prepričan profesor na moskovski univerzi Višja šola ekonomije Andrej Suzdaljcev. Z drugimi besedami, popolno podcenjevanje vpliva notranje politike na življenje Ukrajine na obeh straneh. Tako kot EU verjame v usodno privlačnost Vladimirja Putina, ki se mu Viktor Janukovič nikakor ne more upreti, so v Rusiji prepričani, da so ulični protesti evropsko maslo. Ki ga visoki evropski politiki s sprehajanjem med protestniki samo še dodatno gnetejo.

Vse to pa ne pomeni, da se bo Rusija kar tako odpovedala vplivu na Ukrajino. Seveda lahko to utemeljujemo z zgodovinskimi in človeškimi povezavami, z imperialno mentaliteto Rusije, z gospodarskimi interesi, z zaščito v Ukrajini živečih Rusov ali zavzemanjem za rusko govoreče Ukrajince na vzhodu države. Pa četudi le-ti tovrstne pomoči morda niti ne želijo. Kolikor je komentatorjev, toliko je scenarijev ruskih motivov. In mnogi niso daleč od resnice, pravo sliko pa verjetno ustvarjajo skupaj.

Intervju Sergeja Glazjeva, svetovalca ruskega predsednika, pristojnega za stike med Ukrajino in Rusijo, v časopisu Kommersant – Ukrajina pa daje slutiti, da se ruski pristop vendarle nekoliko spreminja. Glazjev je namreč presodil, da je federalizacija Ukrajine preprosto nujnost. Kot primer dobre rešitve je navedel primer članice EU-ja Danske, v katere sestavo sodi Grenlandija, ki pa ni del evropske povezave. Kremeljskemu svetovalcu se zdi to odlični model ureditve bodoče Ukrajine. Že omenjeni Vitalij Portnikov je stališče označil kot spoznanje Rusije, da se bo zadavila s torto, če bo skušala požreti vso Ukrajino, zato si zdaj želi zagotoviti samo nekaj najsočnejših kosov. Moskva naj bi v prihodnje skušala vplivati na nekatere vzhodne ukrajinske regije, s sredstvi in projekti zasipavati močno oporišče ruskih sentimentov Harkov in iz tega mesta izžarevati svoj vpliv.

V senci teorij zarote pa se ves čas skrivajo stvarne težave, ki Ukrajino dejansko, bolj kot katerikoli zunanji vpliv, spravljajo na kolena. Požrešna elita, ki lastno državo razume kot surovinsko bazo, osebni interesi politike, ogromna zadolženost in popolnoma izpraznjena državna blagajna. Predsednik Janukovič, ki želi prihodnje leto zmagati, si ne more privoščiti državnega bankrota v letu pred volitvami. Pri gašenju požara pa kratkoročna vprašanja cene storitev gasilcev niso na prvem mestu. Oligarhi, ki niso želeli tvegati ukrepov od zunaj in ogrožati svojih poslov, so začeli iskati drugega predsedniškega kandidata, z manj pogoltno družino, ki bo na čelu države zagovarjal njihove interese. Opozicija pa, razumljivo, želi iz te zmešnjave skovati svoj dobiček – stopiti v vlado, če bodo vsi ministri iz njenih vrst, in spremeniti ustavo v duhu ureditve iz l. 2004, ko se je lep del predsedniških pooblastil prenesel na premierja. Mimogrede, da to takrat Ukrajine ni posebej osrečilo, ne zanima nikogar.

V tej cinični igri parcialnih interesov pa je kot na dlani, kdo vleče kratko. Ukrajinci. Če je že govor o naivnosti, so verjetno naivni prav oni. Ampak, kaj pa naj? Ali jim preostaja še kaj drugega kot upati, da se bo to stanje neprekinjene politične krize z občasnimi izbruhi enkrat vendarle končalo?

Andrej Stopar, Radio Slovenija
Prijavi napako

Mnenje avtorja ne odraža stališča uredniške politike RTV Slovenija.
Komentarji
kayci
# 06.02.2014 ob 18:45
Ukrainci isto kot slovenci, narod ki si ne zna vladat sam, rabi gospodarja.
kr_en_ta_drug
# 06.02.2014 ob 18:25
Joj, ta Herman Von Rompuy. Če njega pošiljamo v Ukrajino kot vodja pogajalcev, potem se ne čudimo, da ni nobenih rezultatov. Nigel Farage ga je dobro zadel, ko je rekel, da ima Herman karizmo mokre cunje.
rubik
# 06.02.2014 ob 20:02
@inverzija
Saj je pri nas tudi 13%. Bi rad zato šel v Ukrajino delat, če bi bil brez službe? Dvomim... Jaz samo pravim da je v Ukrajini trikrat slabše kot na Poljskem, ne glede na teh nekaj procentov več zaposlenih. Glede Angležev pa to: Leta 2012 se je 500.000 tujcev v Britanijo preselilo, 350 000 Britancev se je izselilo. Boš rekel da je teh 350.000 šlo z trebuhom za kruhom? Ljudje pač migrirajo, vedno so in vedno bojo.
heureka
# 06.02.2014 ob 20:13
,Ukrajina se malo ni Slovenija. nas deficit v drzavni blagajni pri vstopu v Unijo je bil samo majhna frakcija tega ,ki ga ima danes Ukrajina,ki dolgzna Rusiji za plin ze od lanskega leta,ki ji drzi Rusija glavo nad vodo ,da ne potone v dolgovih in je se zmeraj tik pred konkursom.
Nam se ni Beograd nikoli ponujal,da nam odkupi nase obvezice ,nikoli ni zaposljeval toliko delovne sile kot jo danes zaposljuje v Ukrajini Rusija.
Primerjati te dve drzavi je poceni demagoski populizem,katerega edini cilj je da znova vlece na dan ideoloske kontaverze pri nas doma. Enaciti dilemo ,pred katero stoji danes Ukrajina z to ki smo stali nekoc mi pred njo je popolnoma neresno,kajti mi nismo bili nikoli tako ekonomsko odvisni od Beograda,kot je sedaj Ukrajina od Rusije.
Slovenci smo se z totalno majoriteto glasov na referendum odlocili,da se osamosvojimo.
Ukrajina je v pogledu prikljucitve Uniji delec od takega konsensa. Tu obstojajo tako nacionalne,kot kulturne in povrhu vsega se ekonomske prepreke,ki jih mi nismo poznali,ko smo se osamosvajali.
rubik
# 06.02.2014 ob 19:12
Saj so nam tudi govorili da bomo lačni brez vojvodinske pšenice, brez jugoslovanskega trga in še kaj... Glede razvitosti sta bla npr. Poljska in Ukrajina leta 1990 na istem nivoju. Danes, ko je Poljska v sistemu držav z vladavino prava, fer tržne igre, javno upravo, ki jo kontrolirajo mediji in volitve so rezultati vidni. Poljaki so danes trikrat bogatejši (BDP na prebivlaca je 3x večji). Ruski družbeno-politični sitem z faraonom na čelu mogoče špila za državo, katere surovine in energenti predstavljajo 90% izvoza, ampak za eno Ukrajino je pot do blagine le skozi boleče reforme in resnično demokracijo, kjer tisti na oblasti vsaka 4 leta odgovarjajo za svoje poteze. In v Ukrajini to vejo, to ve vsak z vsaj 30 točkami IQ-ja.
paver
# 06.02.2014 ob 18:50
Če bojo šli pod demokratično Evropo jih bojo pa demokratični Šešoki vrihtali. Na eni strani ruski kapitalizem na drugi strani evropski demokratični turbo kapitalizem. V vsakem slučaju so ga naje...
janezdolzan
# 06.02.2014 ob 19:44
inverzija, vprašanje je, zakaj Poljaki odhajajo v Veliko Britanijo in ne v Ukrajino (ali Rusijo)...

tudi Ukrajinci bi odšli v Veliko Britanijo, če bi lahko...
svobodan
# 06.02.2014 ob 18:43
...nimamo kaj, ubogi razcepljeni narod, ne dogaja se samo nam...
janezdolzan
# 06.02.2014 ob 18:40
naši vrli kaviarci gredo po nakupe v Z. Evropo, tja pošiljajo študirat svoje otroke, tja se odseljujejo,
ampak Rusija je pa najboljša, kot je Ljubljana najboljše mesto na svetu...(da lahko še naprej harajo kot že zadnjih 70 let)
Mimobeznik
# 06.02.2014 ob 21:03
Zakaj Ukrajinci ne grejo iz Ukrajine, kot Poljaki iz Poljske???

Ker ne morejo, še za navadna potovanja v EU rabijo vizum, kaj šele za delo... mal klikerje koristite.
Jarik
# 06.02.2014 ob 21:53
DRoman,
spoštujem tvoj trud, da nas razsvetliš z zgodovinskimi podatki, do tam kjer si začel z veneti. Od tam pa :
blagor tebi in ostalim "blaženim".
Nikec3
# 06.02.2014 ob 21:22
Urajina je del bivše SSSR. Rumpuy me po idejah zelo spominja na Adolfa Hitlerja.

Ukrajina je BILA del SSSR, tako kot je Slovenija BILA del Jugoslavije. Potrebno po razčistiti kaj sodi v preteklost, kaj v sedanjost in kaj v prihodnost.
Jarik
# 06.02.2014 ob 20:24
Vsem fanom Evropske "demokracije" in antiruske politike, ter primerjave nas z Jugoslavijo oz Ukrajine z Rusijo (oz Sovjetsko zvezo in še prej carsko Rusijo), pa to le:
Slovenija je v okviru Austroogarske monarhije še okusila začetke zahodne civilizacije in bodoče "demokracije", pa se navkljub temu ne znajdemo v tem "demokratičnem sistemu, malo po naši krivdi, še bolj po krivdi naše tradicije ali preteklosti (tukaj mislim na tradicijo slovanskih narodov, da potrebujej(m)o vodjo, ali gospodarja, da lahko normalo delujemo. Bolj gremo na vzhod, bolj to velja in je veljalo skozi zgodovino.
Kdaj je imela kakšen stik z demokracijo v preteklosti Ukrajina, pa se ve. Vedno v odvisnosti od Rusije. In tako bo vedno. Oni se ne morejo niti primerjat s hrvati in srbi (obojni so imeli svoje države, svoje kralje (priznam za Ukrajino v srednjem veku tega ne poznam, mislim si pa da tudi takrat niso bili samostojni).
Jarik
# 06.02.2014 ob 20:13
janezdolzan,
"tudi Ukrajinci bi odšli v Veliko Britanijo, če bi lahko..."
in tako bo tudi Ukrajini uspelo prit na 13,4% brezposelnost, oz malo višjo. Blagor njim. Najbolj pa Britancem, ker bodo imeli še cenejšo delovno silo...
Živel kapitaljizem!
janezdolzan
# 06.02.2014 ob 18:47
Ukrajinci isto kot Slovenci, narod, ki ni izvedel lustracije...

primerjaj Poljsko, Češko itd...

prognoza je od tistega trenutka zanesljiva in žal ni spodbudna
myne66
# 06.02.2014 ob 21:48
čisto tako mimogrede. rusko carsko družino so pobili boljšeki , financirani s strani zahodnih masonov . lenin je bil mason (svaril je , kogarkoli , samo stalina ne) , stalin (sicer je bil gruzijec) je bil mason 32 stopnje.

kaj bi se v rusiji dogajalo , če bi po jelcinu prišel še en jelcin ? putin je bil star 16 let ko je šel sam na kgb in se hotel včlanit. rekli so mi, da sami kličejo in mu svetovali izobrazbo v smeri prava. kasneje so ga res vpoklicali.

zakaj to pišem ? hočem reči , da putinu ni vseeno za rusijo. rusija in ukrajina sta pa naravno povezani ko rit in hlače. rusija ne bo nikoli del eu in to vsi vedo in zakaj eu toliko tiši v ukrajino ?

kdo sedaj koga kuri?
Jan1983
# 06.02.2014 ob 19:58
Kijev bo nekoč v EU... vprašanje je edino če bodo Rusi nagajali z vzhodnim delom.

Koliko se jim to splača, je pa drugo vprašanje. Ker v takšnih primerih potem lahko dobiš nov primer Severne/Južne Koreje, ali pa Vzhodne/Zahodne Nemčije, kar iz zgodovine vemo, da še pospeši propad določenih spoznorjev.
nekdodalec
# 06.02.2014 ob 22:30
Tako je pač vedno v sfaliranih državah, kjer so drugi (od organizacij do sistema) krivi za nastale težave. V Sloveniji je glavni problem v tem, da država ni nikoli razvila kapitalizma. Zanimivo pa je, da se ljudje skoraj izključno izsiljujejo v najbolj kapitalistične države, ampak v domači državi pa ga nočejo???

Jasno, da se izseljujejo, saj doma ni vec kruha! Postali smo drzava izseljevanja - za kruhom, za izobrazbo, za urejenim druzbenim statusom - vse to kar smo prej imeli in ponudili tistim, ki tega niso imeli in so prihajali k nam!

Postali smo smetisce evrope - takoj za poljsko, romunijo in bolgarijo! ogabno!
nekdodalec
# 06.02.2014 ob 22:18
Rompuj preostala golazen nasih gospodarjev ponovno mesa govno - tokrat v Ukrajini!

Ko bo nek posteni narod spregledal tegale rompuja, barossota ter preostala goveda - sele takrat se lahko pricne razprava o tem kaj vse so rpmpuji in podobni storili narodom po 1990 in kaksne posledice ti narodi nosijo - predvsem druzbene!

Tudi zate g. Rompuj raste palica!

Ne zaupaj Rompuju - ne zaupaj nasim laznivim "evropskim" vladarjem!
ciracara
# 06.02.2014 ob 22:17
Ampak ti šment, kako so pa naši politiki potem "naši", če bi morali delat v našo korist?

Živimo v državi kjer je nacionalizem = fašizem, kjer himna nima nobene veze z državo ne z njenimi prebivalci, v državi kjer je njena zastava redkost in jo prej vidiš v kaki drugi državi..

Nestabilnost je ključ do kraje..
Jarik
# 06.02.2014 ob 22:11
ciracara,
"In zakaj so sedaj komunisti v rusiji v opoziciji?
Zatirani od faraona Putina
."
Če bi razmel rusko mentaliteto, bi razumel, da ideologija ne igra nobeno vlogo v Rusiji in v večini dravah slovanskih narodov. Šteje oče, vodja, vožd, gospodar, vladar, ipd. Tako kot v Amazoniji, med večino afriških narodov oz plemen edino le en poglavar. Kozačnejo žugat v teh državah z demokratičnim korenčkom dobijo devastacijo, anarhijo, razpad.
Kar je na koncu konca tudi interes zahoda.
Poskregaj jih, in zavladaj!
bondi
# 06.02.2014 ob 21:23
Sploh ne morem verjet, kako ste vsi nestrpni, neučakani in pametni. Pustite Ukrajino Ukrajincem. Kako se vse mudi in kako je treba takoj nekaj storiti. Dragi moji, NIČ SE NE MUDI IN TU V Ukrajini NI NOBENE KRIZE. Vse laufa. Če koga zanima, naj pride pogledat. Ukrajinci so sposoben, plemenit narod kateri se bo pravilno odločil...za to ne rabi nobeh EU hujskačev...tudi mediji so na prvo žogo svoje opravili, na drugo so že dobili gol...zdaj so gotofi...tudi Stopar je malo obrnil ploščo.

Tu v Ukrajini se spremembe dogajajo zelo počasi in menim, da se v naslednjih 10 let ne bo nič bistvenega spremenilo...medtem pa bo iz 28 EU članic ratal kakšen zmazek...zapomnite si, kaj vam je rekel bondi.
prikoritnoprase
# 06.02.2014 ob 21:20
Hm.. le zakaj se o tem nič ne poroča?
http://www.index.hr/vijesti/clanak/narod
na-revolucija-u-bih-ratno-stanje-na-ulicama-tuzle-odjekivali-krici-i-detonacije/726063.aspx
Jan1983
# 06.02.2014 ob 21:20
Uničenje SZ je podpisal Jelcin...
rastislav
# 06.02.2014 ob 21:19
Jarik
In kako boš bil ti svoboden če boš imel gospodarja?
Jarik
# 06.02.2014 ob 20:56
Rastko,
kje sem napisal, da moraš žrtvovati svojo osebno svobodo, ti mentalni Einsteinek?
juster
# 06.02.2014 ob 19:20
Problem ukrajinskega naroda je da ne gre za ukrajinski narod, ker si jih 1/3 šteje za ruse, pa če se mi postavimo na trepalnice. Dejstvo je da so določeni rusko govoreči predeli leta 1994 razglasili neodvisnost pa niso bili uslišani. In če bo pro zahodna politkia preveč trmoglavila s sprejemanjem Ukrajine v EU in še bolj občutljivo v NATO, bo šla Ukrajina kot jo poznamo danes brez dvoma na dva kosa.

Edina rešitev za to državo bo da se organizirajo po francoskem načelu, pripadnost Republiki je nad vsem ostalim. Dokler pa en del gradi svojo identiteto na ukrajinskem nacionalizmu in demoniziranju ruskega/rusije se bo pač ta preostali del oziral k Moskvi po pomoč. In če osetija in abhazija kaj dokazuje jo bo tudi dočakal, pa če bomo na zahodu še tako steška požrli posnetke tega kako prebivalstvo rusko vojsko pozdravlja kot rešitelje.
janezdolzan
# 06.02.2014 ob 19:13
rubik, se 100% strinjam,

žal ne boš dobil protiargumentov, zgolj minuse
inverzija
# 06.02.2014 ob 22:27
rubin
Hm Poljaki so kar šli s trebuhom za kruhom in še odhajajo ker dela ni. Skoraj milijon Poljakov samo v Britanijo pa zame ni malenkostna številka. Kljub temu brezposelnost na Poljskem še vedno raste. Pa Grčija, Portugalska, Španija, Romunija, Bolgarija. Ni vse samo črno belo. Drugače pa samo naivnež lahko verjame, da je tem birokratom kaj mar za ljudi v Ukrajini. Njih muči podpis Ukrajine z Rusijo za integracijo v Evrazijsko ekonomsko unijo kar je pokopalo njihove interese. Pa ne more biti vse po njihovo. Še homoseksualne karnevale bi radi izvozili v vzhodno Evropo. Bolniki. Putin je kralj za te posrane Van Rompuye, Barak Husein Obame, Rasmusene.
myne66
# 06.02.2014 ob 22:20
nr.1

EU ni kriva, da Sloveniji gre slabo... zato so krivi naši politiki. To bi si naši politiki najbolj želeli, da bi lahko krivdo prevalili na Evropo...

-----------------------------

ne vem no . ne verjamem pa da si eu želi močne slovenije. za njih smo kolonija , ki jo je potrebno brzdati. če pa noter vtakneš še nwo, si pa veš kje.
nekdodalec
# 06.02.2014 ob 22:20
In sedaj bodo tudi "veliki" ukrajinci podlegli sarmu rompuja!

Ne vem kako mu to uspeva, namrec jaz ga ne bi poslal niti po cigarete, saj mu ne zaupam!

Ne zaupaj rompuju - ne zaupaj barossotu!
Jarik
# 06.02.2014 ob 22:17
myne66,
"... hočem reči , da putinu ni vseeno za rusijo. rusija in ukrajina sta pa naravno povezani ko rit in hlače. rusija ne bo nikoli del eu in to vsi vedo in zakaj eu toliko tiši v ukrajino?"
TOČNO.
samo tega eni tukaj ne morejo razumet.
Karl Marx
# 06.02.2014 ob 22:06
Slovenija je nastala čez noč, tako kot Makedonija...ne kvasi v tri krasne. Tvojo zgodovino lahko prodajaš petletnim malčkom.

A res? Iz česa pa je nastala?
ivod
# 06.02.2014 ob 21:54
.. ja hudo je ...
hudo je, ko nekdo ne more preboleti poraza II. svetovne vojne ... in išče in išče ... kdo je dolžan ...
kdo je naredil čiračara ... itd ... itd ...
... lepo je nam, ki se zavedamo zmage v II. svetovni vojni ... in malo manj lepo je nam, ko jo delimo z zdraharji ... a tudi to zmoremo :)
ciracara
# 06.02.2014 ob 21:46
HEhe,

ne potop USSR ni storil niti Gorbačov in Jelcin ampak tisti mulc iz zahodne nemčije, ki je priletel z reaktivnim letalom iz finske v kremelj in tam pristal.

Ker je kao osmešil SZ obrambo je Gorbačov to izkoristil za čistko oziroma za oslabitev moči vojske. Verjetno če se ta dogodek ne bi zgodil bi se stvari odvijale drugače.

Sej o tem je veliko dokumentarcev po tv zadnje čase.
Gannicus
# 06.02.2014 ob 21:41
DRoman

Slovenija je nastala čez noč, tako kot Makedonija...ne kvasi v tri krasne. Tvojo zgodovino lahko prodajaš petletnim malčkom.
Gannicus
# 06.02.2014 ob 21:38
oz. prodana država od lastnih lopovov !
primoz.trubar
# 06.02.2014 ob 20:48
...Stopar pa zdaj ko ni več dopisnik iz Moskve in ni pod nobenim pritiskom...piše zelo dobre kolumne...fant je objektiven in razume situacijo.....
DrumBeat
# 06.02.2014 ob 20:03
Zadeti Derviš
# 06.02.2014 ob 19:41
Nam, fanom Rusije je izbira jasna. Poskusite pa se vživeti v dilemo mlade educirane Ukrajinke:
kristali Swarovski vs. puljenje repe, kariera kabaretske plesalke vs. ždenje v neogrevanem državnem arhivu.
Jarik
# 06.02.2014 ob 23:19
Skippy,
" Ne vem, zakaj bi nekateri tako radi ščitili državo dogovorjenega kapitalizma, kot jo imamo zdaj, namesto vitko državo, ki pusti posameznikom, da delajo tisto, kar hočejo in ki sami skrbijo za svoje življenje. "
Zato, ker si tega ne želijo. Oziroma - večina.
In zakaj, misliš?
Odgovor je enostaven. Ker so dolgo živeli v drugem sistemu, ki jim je to omogočal. Smo slovani (in ne veneti) in živeli smo v socialistični državi, SHS, AO monarhiji, kjer so drugi vodili državo, mi pa bili tisto kar smo vekomaj bili: BILI SMO PRIDNI.
Skippy
# 06.02.2014 ob 23:11
@Jarik
za naš potop ni razlog kapitalizem, ampak pomanjkanje le-tega. Ne vem, zakaj bi nekateri tako radi ščitili državo dogovorjenega kapitalizma, kot jo imamo zdaj, namesto vitko državo, ki pusti posameznikom, da delajo tisto, kar hočejo in ki sami skrbijo za svoje življenje. Slovenci smo res poseben narod - Venezuela je kljub enim največjih svetovnih količin resursov potonila, pa je še za Slovence kar vzor vodenja države. Kaj takega pa je možno le v državi, kjer pač ostajajo ljudje, ki sem jih opisal v prejšnjem sporočilu.
bondi
# 06.02.2014 ob 23:07
Gennicus: Povej mi kdaj se je Slovenec prvič bojeval za svoj obstanek kot samostojen narod ???

L. 800....pa tudi prej in kasneje...pa od AO in fašizmom...pa pred JLA v osamosvojitveni vojni l 1991....v vseh teh bojih so naši predniki dajali življenja...verjetno jih tvoji niso oz so jih za neko drugo državo, vsaj tako sklepam po tvojih postih...lahko bi se skoliral in svojo drugo domovino spoštoval.
Gannicus
# 06.02.2014 ob 23:04
In zgodovina se vedno ponavlja...le zakaj ? Odgovor tiči v vaših glavah....
Gannicus
# 06.02.2014 ob 23:02
Človeštvo napreduje v določenih zadevah, mentalno smo še vedno v kameno dobi !
Gannicus
# 06.02.2014 ob 22:59
@bondi
tudi otrok za brat wikipedijo...

Povej mi kdaj se je Slovenec prvič bojeval za svoj obstanek kot samostojen narod ???
Jaz sem priseljenec toliko kot si ti...pač iz drugega planeta najbrž ? Človek sem in zemlja je ena, ti pa se deli med leve, desne, črne, bele ipd. s*** Tako manipulirajo s tvojo vele glavico...

Jaz delim ljudi samo med dobra in slabe, za tvoje poreklo mi dol visi. Dejanja, morala, etičnost, to šteje. Vse ostalo je samo manipulacija...bee be bee bee
bratomir
# 06.02.2014 ob 22:45
Če sta cinizem in aroganca kje doma, potem sta na zahodu!
Jarik
# 06.02.2014 ob 22:31
Skippy,
"Zanimivo pa je, da se ljudje skoraj izključno izsiljujejo v najbolj kapitalistične države, ampak v domači državi pa ga nočejo???"
Izseljujejo se tisti, ki so izobraženi in izšolani za kakšen poklic, ki je profitabilen v tujini.
Raje se vprašaj, kdo ostaja.
A bi znal odgovorit?
Ti bom pomagal. Ostajajo tisti, ki so stari, ki nekaj pričakujejo od države za katero so delali, od otrok, ki so jih vzgojili (ali pa niso), da razvijajo to državo in ji pomagajo. Stari, bolani bodo ostali, kot nekoč v socializmu....
ivod
# 06.02.2014 ob 22:11
ciracara ...
čisto prav se mi zdi, da so v opoziciji ... so ena obrobna stranka ... žal pa ni kakšne močnejše alternative Putinu ...
Gannicus
# 06.02.2014 ob 22:10
nr.1
točno tako !
Dokler se bomo prepirali o tem, kdo kaj je in kdo koga bo prej na*egnil...bomo tam kjer smo. V novodobnem golem otoku !

Obstajajo samo dve poti za napredek ! odcepitev primorske in štajerske od Slovenije ali pa Enotna Slovenija neglede na pripadnost narodov, v kolikor delaš dobro si naš, obratno brco v ta zadnjo in raus od tam kamor si prišel. Tretje poti ni !
Dokler nas bodo taisti, ki nas ropajo delili med leve in desne, modre in rdeče, žal se nam slabo piše in to pelje samo v eno smer, propad. Pred tem pa bodo nastajale najprej žrtve, beri: bratje, sestre, matere, očeti, prijatelji, ti, jaz, on. Folku ni jasno, da tako ne more it več naprej...poka in dobesedno !!
Andrej Stopar
link
Nespodobni kaos
47
24. julij 2015 ob 12:18 10. julija je državni zbor sprejel deklaracijo o zunanji politiki, ki med drugim med cilje naše države postavlja varnost, politično stabilnost v sosedstvu in Evropi ter urejene dvostranske odnose.
Več novic ...
Kolumne
link
Naša dva odstotka
63
14. julij 2018 ob 06:48 Scenarij je bil relativno dobro začrtan. Ideja je bila, da zasedanje voditeljev Nata ne bi postal Trumpov šov. Ni uspelo. Trump je jasen in glasen, mediji pa smo lačni vsake grožnje, opazke.
Več novic ...
Kazalo