Nigerijska vojska je maja sprožila obsežno ofenzivo proti islamskim skrajnežem. Foto: EPA
Nigerijska vojska je maja sprožila obsežno ofenzivo proti islamskim skrajnežem. Foto: EPA

V napadu v nedeljo zgodaj zjutraj je bil tarča študentski dom fakultete za kmetijstvo v podeželskem mestu Gujba v zvezni državi Jobe. Oboroženi napadalci so streljali na speče študente.

Po besedah tiskovnega predstavika vojske Lazarusa Elija so napadalci pripadniki skupine Boko Haram, ki se zavzema za uveljavitev strogih islamskih zakonov in je v preteklosti že napadla šol ter univerze.

Razmah napadov na šole v zadnjem času je vojska pripisala obupu islamistov, ki imajo moč napasti le še slabo zaščitene tarče. Oblasti zatrjujejo, da je ofenziva, ki jo je vlada sprožila proti Boko Haramu sredi maja, zdesetkala skupino in njene pripadnike razgnala v več odročnih krajev na severovzhodu države.

Pobijanje nedolžnih sicer vzbuja dvome o uspešnosti kampanje nigerijske vojske. Nigerijski predsednik Goodluck Jonathan je maja v delu države razglasil izredne razmere, ki še vedno veljajo.

Odkar je Boko Haram leta 2009 začel svojo vstajo proti največji afriški izvoznici nafte, je v njegovih napadih umrlo že več tisoč ljudi. Skupina se je sicer iz verskega gibanja, ki je nasprotovalo zahodnjaški kulturi, spremenila v oboroženo vojaško skupino z vse tesnejšimi vezmi z zahodnoafriškim krilom Al Kaide.