Plakati s podobo Basema Jusefa sredi Kaira. Foto: EPA
Plakati s podobo Basema Jusefa sredi Kaira. Foto: EPA
Jusef je tudi pred sodiščem ohranil smisel za humor. Foto: EPA
Protestniki so zahtevali izpust satirika. Foto: EPA
Sodišče v Kairu. Foto: EPA

ali "egiptovski Jon Stewart", kot mu pravijo, se je po izdani tiralici predal, potem ko so ga tri ure zasliševali, pa so ga izpustili proti plačilu varščine 15.000 egiptovskih funtov (1.770 evrov), poroča Guardian.

Gre za zadnjo v nizu aretacij opozicijskih aktivistov, odvetnikov in politikov ta teden, egiptovske organizacije za človekove pravice pa menijo, da gre za najhujši pogrom nad pravico svobode govora, odkar je lani oblast v Egiptu prevzela Muslimanska bratovščina.

Jusef se je proslavil po vstaji leta 2011. Njegovo oddajo gleda več kot 30 milijonov gledalcev po vsem Bližnjem vzhodu, proti njemu pa so posamezniki že večkrat vložili tožbe. A tokrat ga prvič preganja državni tožilec, Talat Abdalah, ki se je odzval na eno izmed pritožb. Kot piše britanski časnik, gre za simbolično gesto, ki daje misliti, da je islamistični režim predsednika Mohameda Mursija zdaj pripravljen zavzeti bolj diktatorsko držo do svojih kritikov.

Dežurni kritik
Jusefova oddaja Al Bernameg kritizira tako fundamentalistične klerike kot Mursija in pooseblja zmago svobode govora v obdobju po Mubaraku. A vse to je zdaj zamajalo posredovanje tožilstva. Jusef je sicer v nedavnem intervjuju za Guardian povedal, da tožb ne moreš preprečiti, da pa bi bila stvar resnejša, če bi te tožbe aktiviral državni tožilec. Ta trenutek je zdaj napočil.

Pregon je izzval bes vladnih nasprotnikov. "Patetični poskusi zatiranja različnih mnenj in ustrahovanja medijev so znak šibkega režima in agresivno defenzivne miselnosti," je na Twitterju zapisal Mohamed El Baradej, vodja egiptovske opozicije.

Jusef je vse skupaj pospremil z več humorja in je na sodišče prišel v komično preveliki različici diplomatskega pokrivala, ki ga je Mursi pred kratkim nosil na slovesnosti v Pakistanu. "Policisti in odvetniki v uradu državnega tožilca se hočejo fotografirati z mano, morda so pa zato ukazali mojo aretacijo?" je tvitnil. Pred sodiščem je množica protestnikov zahtevala njegovo izpustitev.

"Mislim, da je vse skupaj načrtovano in da se je to zgodilo po nekaj Mursijevih govorih, v katerem je izrazil zelo jasne grožnje," je povedal Heba Morajef iz Human Rights Watcha. Prejšnjo nedeljo se je Mursi v enem izmed govorov zaobljubil, da bo sprejel vse potrebne ukrepe proti opozicijskim predstavnikom, ki "podžigajo nasilje in upore".

Niz aretacij
Jusefova aretacija je sledila le dan po tem, ko so v Aleksandriji aretirali devet opozicijskih aktivistov in štiri odvetnike, ter manj kot teden dni po tem, ko je Abdalah sprožil pregon proti petim uglednim aktivistom, ker naj bi spodbujali k nasilju proti Muslimanski bratovščini. Ob tem se mediji bojijo vse večje cenzure, saj že nekaj mesecev tožilec k sebi poziva novinarje na zaslišanja zaradi domnevnih klevet. Opozicija je tako z razlogom vznemirjena.

Abdalahova dejanja so tudi znova vzbudila strah pred "bratovščinizacijo" Egipta - termin, ki ga uporabljajo nasprotniki režima za kritiko dejanj Muslimanske bratovščine, ki namešča svoje zaveznike na visoke administrativne položaje, ki naj bi ostali nevtralni. Eden izmed takih položajev je tudi mesto državnega tožilca, in čeprav je sodnik ta teden razsodil, da je bilo imenovanje Abdalaha nezakonito, ta ne namerava odstopiti.