Zmago stranke Zakon in pravičnost je razglasil predsednik Jaroslaw Kaczynski, čeprav je kampanjo vodila Beate Szydlo, ki je tudi predvidena, da bo zasedla mesto ministrske predsednice. Foto: Reuters
Zmago stranke Zakon in pravičnost je razglasil predsednik Jaroslaw Kaczynski, čeprav je kampanjo vodila Beate Szydlo, ki je tudi predvidena, da bo zasedla mesto ministrske predsednice. Foto: Reuters
Ewa Kopacz
Ko ti tudi najboljši gospodarski izidi v Evropski uniji v zadnjih osmih letih ne omogočijo tretje zaporedne volilne zmage. Državljanska platforma Ewe Kopacz je zdaj samo prva opozicijska stranka Poljske. Foto: Reuters

Poljska je država, ki gospodarsko napreduje, brezposelnost merimo z enomestno številko. In v takšnem stanju današnjim zmagovalcem zapuščamo Poljsko.

Poražena premierka Ewa Kopacz
Beate Szydlo
Prihodnja poljska premierka Beate Szydlo ob oddaji glasu. PiS ne zaupa Evropski uniji in zlasti ne zahodni sosedi Nemčiji. Hkrati se evroskeptična stranka zavzema za močan Nato, tesno zavezništvo z ZDA in močno nasprotuje Rusiji. Foto: Reuters

Po izidih vzporednih volitev, ki so jih na Poljskem objavili takoj po zaprtju volišč ob 21. uri, je stranka Zakon in pravičnost (PiS) prejela kar 39,1 odstotka glasov in s tem osvojila 242 poslanskih sedežev v 460-članskem sejmu.

Absolutna parlamentarna večina stranki Jaroslava Kaczynskega omogoča, da bo vladala samostojno, tako da prvič po vzpostavitvi demokracije leta 1989 ne bo treba sestavljati vladne koalicije. Mesto vodje vlade bo sicer zasedla 52-letna Beata Szydlo, podpredsednica stranke PiS.

Premierka Kopacz hitro priznala hud poraz
Do zdaj vladajoča Državljanska platforma (PO) je osvojila le 23,4 odstotka glasov oz. 133 poslanskih sedežev. Premierka Ewa Kopacz je takoj po objavi vzporednih volitev že priznala poraz in ponudila odstop z mesta predsednice vlade. Desnosredinski PO je Poljski uspešno vladal osem let, a kljub za EU izredno dobrim gospodarskim kazalnikom so se Poljaki očitno naveličali vladavine sredinske stranke, katere simbol Donald Tusk je medtem v imenu Evropske ljudske stranke celo postal evropski premier oz. predsednik Evropskega sveta.

Zaušnica Evropi in predvsem uspešni vladi
Popolna zmaga evroskeptičnega PiS-a, ki je v Evropskem parlamentu tudi član poslanske skupine Evropski konservativci in reformisti (ECR), je hud udarec za proevropsko politiko tudi v Evropski uniji, saj je 38,5-milijonska Poljska najštevilčnejša država med trinajsterico držav, ki so se EU-ju pridružile v zadnjih 11 letih.

Poljska je sicer v osmih letih obdobja pod Državljansko platformo zelo napredovala in se razvijala, pri čemer je bila v obdobju 2008-2014 tudi edina članica Evropske unije, ki se je v celoti izognila gospodarski recesiji, hkrati pa je najhitreje rastoče gospodarstvo Evrope. Vseeno so se Poljaki nasitili vladanja PO-ja, saj so številni prepričani, da so od gospodarske rasti imeli sami premalo koristi.

Zmaga v duhu pokojnega predsednika Lecha
Jaroslaw Kaczynski je v zmagovitem govoru poudaril, da se je prvič po padcu komunizma zgodilo, da bo v državi vladala ena sama stranka, je pa poudaril, da PiS ponuja roko drugim strankam za sodelovanje. Kaczynski je zmago posvetil svojemu bratu dvojčku Lechu Kaczynskemu, nekdanjemu poljskemu predsedniku, ki je umrl v letalski nesreči pri Smolensku leta 2010. "Brez njega nas danes ne bi bilo tukaj. Njegov duh je močnejši kot njegovo telo. Ohraniti moramo njegov spomin," je dejal.

Dvig minimalne urne postavke na dva evra
S populistično kampanjo, v kateri niso izpostavljali moralno-ideoloških vprašanj, je Beati Szydlo uspelo v ospredje postaviti nekaj privlačnih obljub: dvig minimalne urne postavke na dva evra, dvig cenzusa za dohodnino, znižanje upokojitvene starosti s 67 let nazaj na 65 let za moške in na 60 let za ženske, povečanje otroških dodatkov ...

Ob zmagi je vodilni gospodarski strokovnjak zmagovitega PiS-a Zbigniew Kuzmiuk, predvideni finančni minister v novi vladi, že napovedal obdavčitev bančnih posojil in depozitov z 0,39-odstotno stopnjo, obljubljeni zakon pa naj bi začel veljati že s 1. januarjem 2016.

Pankpopulist do tretjega mesta
Tretje mesto je z devetimi odstotki zasedla nova populistična stranka Kukiz'15 znanega pankerskega glasbenika Pawla Kukiza, ki se ji napoveduje 44 poslancev. Gibanje se zavzema za reformo volilnega sistema, se oklepa populističnih gesel in je izjemno priljubljeno med mladimi, hkrati napada dozdajšnje ustaljene stranke, a gibanje preveva tudi močan protikomunizem.

V sejmu niti enega poslanca levice
Če bodo obveljali izidi vzporednih volitev, sta se v parlament čez prag prebili samo še nova liberalna stranka Moderna (22 sedežev) in desnosredinska Poljska ljudska stranka (18 sedežev). Popoln poraz je doživela levica, ki se je združila v široko koalicijo pod imenom Združena levica, a je pod vodstvom Barbare Nowacke doživela zgodovinski polom in bo očitno ostala zunaj parlamenta. Prvič v demokratičnem sejmu ne bo niti enega socialdemokratskega ali levega poslanca!

Poljska je država, ki gospodarsko napreduje, brezposelnost merimo z enomestno številko. In v takšnem stanju današnjim zmagovalcem zapuščamo Poljsko.

Poražena premierka Ewa Kopacz