Komorowski in Medvedjev sta se poklonila žrtvam. Foto: EPA
Komorowski in Medvedjev sta se poklonila žrtvam. Foto: EPA
Ob prvi obletnici letalske nesreče. Foto: EPA
Komorowski in Medvedjev do soglasja

"Danes želim sporočiti, da sva se dogovorila za vzpostavitev posebne mednarodne skupine, ki bo oblikovala ta spomenik," je po srečanju z Bronislawom Komorowskim v Smolensku sporočil Dmitrij Medvedjev. Poljski predsednik pa je dodal, da bo besedilo na plošči usklajeno in torej sprejemljivo za obe strani ter bo v poljskem in ruskem jeziku.
Medvedjev in Komorowski bosta sicer po pogovorih skupaj obiskala Katinski gozd in okolico Smolenska - prvega kot prizorišče poboja več tisoč poljskih častnikov, ki ga je izvedla Rdeča armada, drugega pa kot prizorišče tragične letalske nesreče, v kateri so 10. aprila lani umrli poljski predsedniški par ter številni drugi člani poljske politične, cerkvene in vojaške elite.

Moskva je dolga leta vztrajno zanikala vsako odgovornost za množične poboje v Katinskem gozdu in krivdo pripisovala nacistični Nemčiji.

Ruski parlament je krivdo za pokol šele novembra lani formalno pripisal tedanjemu sovjetskemu diktatorju Stalinu. "Odgovornost za ta zločin nosi sovjetsko vodstvo tedanjega časa," je danes izjavil Medvedjev ter dodal, da so vsi poskusi, da se tedanje dogodke predstavi drugače, "neutemeljeni" - tako z vidika zgodovinskih dokumentov kot tudi moralnih pomislekov.

"Genocid"
Ob prvi obletnici tragedije pri Smolensku se je sicer med Poljsko in Rusijo vnel nov spor zaradi spominske plošče, ki jo je na prizorišču lanske nesreče postavila Poljska, Rusija pa jo je nato zamenjala. Na prvi plošči je pisalo, da se je nesreča zgodila med potjo na slovesnost ob 70. obletnici pokola več kot 20.000 poljskih častnikov v Katinskem gozdu, ki ga je izvedla sovjetska tajna policija. Pokol častnikov je bil poleg tega označen za genocid.

Ruske oblasti so tik pred obletnico ploščo odstranile, češ da ni bila postavljena v skladu s pravili, saj je bila le v poljščini in ne tudi v ruščini. Postavile so novo ploščo, ki je v ruščini in poljščini, pokola v Katinskem gozdu pa ne omenja. Na Poljskem so zaradi tega ostro protestirali, tamkajšnji mediji pa so celo ugibali, da Komorowski danes na novo ploščo protestno ne bo položil venca.

Komorowski in Medvedjev do soglasja