Tusk je napovedal reforme, ki naj bi pospešile gospodarsko rast. Foto: EPA
Tusk je napovedal reforme, ki naj bi pospešile gospodarsko rast. Foto: EPA

Njegovo delo in vlado je podprlo 233 poslancev, proti zaupnici pa je glasovalo 219 poslancev. Vzdržanih poslancev ni bilo. Da v parlamentu preveri zaupanje v svojo vlado, se je Tusk odločil zaradi vse nižje priljubljenosti njegove vladajoče stranke Državljanska platforma (PO).

V govoru pred poslanci je napovedal obsežna vlaganja v energetiko, infrastrukturo in krepitev javne službe, da bi ohranili zdravje gospodarstva. Ker gre za program za prihodnja tri leta, je po njegovih besedah potreboval glasovanje o zaupnici vladi.

Na glasovanju so poslanci PO-ja in manjše Poljske ljudske stranke (PSL) strnili vrste ter brezpogojno podprli premierja in njegovo vlado. Odločno so bili proti poslanci stranke Zakon in pravičnost (PiS) Jaroslawa Kaczynskega, ki so premierju očitali pomanjkanje vizij.

Poljska je edina v Evropski uniji, ki ni občutila recesije, vendar pa se v zadnjem času gospodarska rast upočasnjuje, to pa želi Tusk spremeniti z različnimi reformami.

Prihodnje leto Poljski namreč napovedujejo gospodarsko rast dva odstotka, kar je polovica manj kot lani.

A reforme niso všeč vsem, najtežavnejša kot drugod po Evropi je pokojninska reforma, ki naj bi zvišala starostno mejo za upokojitev na 67 let za vse. Konec septembra je v Varšavi proti reformi protestiralo okoli 100.000 ljudi.

Veliko prahu je sprožila tudi namera vlade, bi država prenehala financirati verske skupnosti. Katoliška cerkev je tako že zagrozila, da bo vložila pritožbo na ustavno sodišče, če bo financiranje odpravljeno.