Przybyl na ponedeljkovi novinarski konferenci - preden se je ustrelil. Foto: EPA
Przybyl na ponedeljkovi novinarski konferenci - preden se je ustrelil. Foto: EPA

Polkovnik Mikolaj Przybyl se je v ponedeljek ustrelil v glavo le nekaj sekund po novinarski konferenci, na kateri se je moral braniti pred poročanjem medijev, da so vojaški tožilci pri preiskavi uhajanja informacij glede vojaške preiskave letalske nesreče leta 2010, v kateri je umrl predsednik Lech Kaczynski in del poljskega političnega vrha, kršili zakone in prisluškovali novinarjem.

Dan po poskusu samomora je Przybyl iz svoje postelje v bolnišnici za državno tiskovno agencijo PAP povedal, da je hotel zaščititi čast in prihodnost vojaških tožilcev. Razkril je, da se je med preteklimi preiskavami soočal z grožnjami in zastraševanjem, k odločitvi za samomor pa so ga pripeljale zadnje obtožbe o nepravilnostih.

"Sprejmem to, da mi uničijo avtomobil, pokvarijo zavore, da bi se ubil. Na mojo glavo je bilo razpisanih milijon zlotov (224.000 evrov). Ubili so mi psa," je dejal, a dodal, da se ni mogel spoprijeti z napadi, ki so bili povezani z obtožbami o njegovih kršitvah.

Przybyl je v ponedeljek po predčasni prekinitvi novinarske konference novinarje prosil, naj zapustijo njegovo pisarno, da bi lahko imel premor. Kmalu za tem, ko je za novinarji zaprl vrata, so ti zaslišali strel.

Danes je pojasnil, da je preživel zaradi enega novinarja, ki je hotel znova vstopiti v njegove prostore, zaradi česar ni meril natančno in se je ustrelil prehitro. Povedal je še, da se je postavil ob okno pisarne in s tem skušal preprečiti, da bi morebitni odbiti naboj poškodoval druge.

Iz bolnišnice so sporočili, da življenje vojaškega tožilca ni v nevarnosti in bi bil lahko doma že v četrtek. Kljub obupu, ki ga je še v ponedeljek gnal v odločitev za samomor, je Przybyl na vprašanje nekega drugega novinarja, kako se počuti, z malce humorja odgovoril: "Kot bi me ustrelili."