Taylor naj bi z diamanti financiral upornike RUF-a v Sierri Leone. Foto: EPA
Taylor naj bi z diamanti financiral upornike RUF-a v Sierri Leone. Foto: EPA

Jeremy Ractliffe je priznal, da je imel diamante, potem ko je svetovno znana manekenka Campbellova na sojenju v Haagu nekdanjemu liberijskemu voditelju Charlesu Taylorju pričala, da je diamante, ki jih je na večerji pri Mandeli leta 1997 prejela od Taylorja, izročila Ractliffu, ta pa jih je nato predal policiji in odstopil kot vodja sklada nekdanjega južnoafriškega predsednika in borca za pravice temnopoltih.

Južnoafriško tožilstvo je zdaj Ractliffa, nekdanjega izvršnega direktorja Sklada Nelsona Mandele za otroke, obtožilo nezakonitega posedovanja krvavih diamantov v skladu z zakonom o diamantih iz leta 1956, poroča BBC. Sojenje naj bi se začelo 27. oktobra.

Krvave diamante obdržal zase
Ractliffe je v izjavi ob svojem odstopu zapisal, da je diamante od Campbellove sprejel, ker je menil, da bi bilo nezakonito, če bi jih ta vzela s seboj iz države. Manekenka mu je diamante izročila, ker je želela, da gredo v dobrodelno organizacijo, je povedala med avgustovskim pričanjem. Ractliffe po lastnih besedah sklada ni želel vplesti v nič nezakonitega, zato se je odločil, da kar sam obdrži diamante.

Taylor je obtožen, da je želel z nezakonito pridobljenimi diamanti financirati nakup orožja za upornike iz Sierre Leone med tamkajšnjo državljansko vojno med letoma 1991 in 2001, kar sam zanika.