Ameriška igralka je povedala, da je slišala Campbellovo reči, da je prejela diamante. Foto: Reuters
Ameriška igralka je povedala, da je slišala Campbellovo reči, da je prejela diamante. Foto: Reuters
Carole White
Whitova je v nasprotju s Campbellovo zatrdila, da je manekenka vedela, kdo ji je poslal diamante. Foto: Reuters
Mia Farrow postavila Naomi Campbell na laž

Mia Farrow je na posebnem sodišču za vojne zločine, storjene v Sierri Leone, povedala, da je videla Naomi Campbell, kako se je jutro po večerji, ki jo je leta 1997 gostil takratni južnoafriški predsednik Nelson Mandela, pridružila gostom pri zajtrku in povedala nenavadno zgodbo, ki se ji je pripetila večer prej.

"Povedala je, da so jo zbudili moški, ki so trkali na njena vrata in ki naj bi jih poslal liberijski predsednik Charles Taylor, ter ji izročili ogromen diamant," je povedala Farrowova in ob tem dodala, da je nato slišala Campbellovo še, ko je povedala, da bo diamant podarila skladu Nelsona Mandele za otroke.

Da je manekenka prejela "krvave diamante" od tedanjega liberijskega predsednika, je potrdila tudi njena agentka Carole White. Ta bi sicer morala pričati že pred Mio Farrow, a je tožilstvo spremenilo vrstni red, kar je izzvalo ostro nasprotovanje obrambe. Whitova je med pričanjem povedala, da sta se Campbellova in Taylor med večerjo "malce spogledovala", po večerji pa je manekenka prejela diamante. "Naomi se je nagnila nazaj, Charles Taylor se je nagnil naprej. Naomi je bila navdušena in mi rekla: 'Dal mi bo nekaj diamantov,'" je povedala agentka in opisala trenutke, ko sta s Campbellovo čakali, da bodo prinesli diamante. "Vedela je, da prihajajo," trdi Whitova, ki je šla po večerji s svojo varovanko dvakrat na vrt preverit, ali so možje z diamanti že prišli.

"Naredi nekaj dobrega"
"Ko sem se pripravljala za spanje, sem slišala rahlo razbijanje po oknu, kot bi nekdo metal kamenčke. 'Nekaj imamo za gospodično Campbell'. Rekla sem jim, naj počakajo," se je spominjala Whitova, ki je Campbellovi povedala, da so prišli moški z diamanti. Manekenki se je zelo mudilo, da bi jih spustila v sobo. "Res jih je hotela spustiti notri. Prišli so v sobo, dala sem jim kokakolo. Pokazali so umazan kos papirja (z diamanti, op. a.). Niso bili nič posebnega, saj se niso bleščali," je dejala in razkrila, da je bilo diamantov pet ali šest.

"Precej me je skrbelo zaradi darila, saj sem mislila, da bi bila jaz tista, ki bi morala nositi diamante pri sebi, če bi se odločila, da jih bo odnesla iz Južne Afrike, in da je prepovedano nositi diamante iz Južne Afrike," je spregovorila o zagati, ki jo je povzročilo darilo. Manekenki je predlagala, naj "naredi nekaj dobrega", zato sta diamante predali Jeremyju Ratcliffu, ki jih je, sicer nerad, vzel. Ratcliffe je na sojenju prejšnji teden potrdil, da je prejel diamante od manekenke.

Campbellova priznala, da je dobila "umazane kamne"
Naomi Campbell je na sodišču pričala v četrtek, ko je povedala, da je v Južnoafriški republiki leta 1997 prejela "mošnjiček, v katerem je bilo nekaj kamnov, ki so bili zelo majhni in umazani". Dodala je, da ne ve, kdo ji je poslal diamante, tožilstvo pa je prepričano, da je diamante prejela prav od Taylorja.

Tožilstvo sodišča v Haagu mani, da bi lahko 40-letna manekenka podala dokaze, s katerimi bi zavrgli trditve Taylorja, da nikoli ni imel surovih diamantov.

Sodišče išče dokaze, da je Taylor imel diamante
62-letni Taylor je obtožen, da je prodajal "krvave diamante", da je kupoval orožje za upornike v Sierri Leone, ki so v državljanski vojni, ki se je vlekla med letoma 1991 in 2001, pobijali civiliste. S svojega predsedniškega mesta v Liberiji naj bi vodil upornike v Sierri Leone in jih pošiljal na usposabljanje. Aretirali so ga leta 2006, proces v Haagu pa se je začel leta 2007. Obtoženi voditelj se je v vseh 11 točkah obtožnice, ki vključujejo tudi vojne zločine in zločine proti človečnosti, izrekel za nedolžnega.

Mia Farrow postavila Naomi Campbell na laž