"Po združitvi Nemčij leta 1990 so bili ustvarjeni pravni in politični pogoji za razrešitev tega vprašanja. Toda po tistem je nemška vlada izbrala tišino, pravne zvijače in odlašanje. In sprašujem se, ker je te dni na evropski ravni veliko govora o morali: ali je tak odnos moralen?" je bil odločen Cipras. Foto: EPA
Nikos Paraskevopulos je zagrozil z zaplembo nemškega premoženja. Foto: EPA

Ob tem je napovedal tudi, da bo podprl parlamentarna prizadevanja za ponovno obravnavo vprašanja odškodnine. Grški pravosodni minister Nikos Paraskevopulos je dan po Ciprasovih besedah zagrozil, da bi lahko Grčija zaplenila nemške nepremičnine, če ne bo dogovora o plačilu odškodnine. "Nameravam izdati ustrezno dovoljenje," je za grško televizijo dejal Paraskevopulos. Ob tem je dodal, da bo dokončno odločitev sprejela vlada.

Nemčija je pretekli mesec zavrnila vnovične pozive Grčije za vojno odškodnino rekoč, da je bilo to vprašanje razrešeno že leta 1990 na pogovorih svetovnih voditeljev, ki so potem privedli do združitve obeh Nemčij.

A Cipras je dejal, da bo njegova vlada znova vzpostavila delovanje pristojne parlamentarne komisije, ki bo preučila omenjeno zadevo. "Po združitvi Nemčij leta 1990 so bili ustvarjeni pravni in politični pogoji za razrešitev tega vprašanja. Toda po tistem je nemška vlada izbrala tišino, pravne zvijače in odlašanje," je bil v parlamentarni debati oster Cipras. "In sprašujem se, ker je te dni na evropski ravni veliko govora o morali: ali je tak odnos moralen?"

Berlin že dolgo trdi, da je že poplačal svoje obveznosti glede vojne, med katerimi je tudi plačilo 59 milijonov evrov Grčiji leta 1960. Cipras trdi, da dogovor iz leta 1960 vključuje kompenzacijo žrtvam nacističnih zločinov, ne pa uničenja, ki ga je povzročila nemška okupacija med letoma 1941 in 1944.

Leta 2000 vrhovno sodišče dovolilo zaplembo
Grško vrhovno sodišče je leta 2000 v tožbi preživelih žrtev pokola nemške vojske v vasi Distomu leta 1944 razsodilo, da se lahko zaradi plačila tožnikov zapleni nemško premoženje v Grčiji. Pred tem je deželno sodišče v mestu Livadeja v osrednji Grčiji preživelim žrtvam priznalo 28 milijonov evrov odškodnine.

Kampanja za plačilo vojne odškodnine je v Grčiji znova dobila zagon zaradi bolečih ekonomskih ukrepov, ki jih je uvedla Grčija v okviru dogovora o mednarodni pomoči. Zaradi ostrega zategovanja pasu zaradi krize Grki svojo jezo usmerjajo predvsem proti Nemčiji, ki vztraja, da mora Grčija spoštovati vsa določila, ki izhajajo iz dogovora o pomoči. Odnosi med državama so že dalj časa napeti, po zmagi Ciprasove stranke Siriza na januarskih volitvah pa se je retorika med Berlinom in Atenami še zaostrila.

V Bruslju začetek pogajanj z Grčijo
V Bruslju začetek pogajanj z Grčijo