V Alberti so uprli vse sile v gašenje enega največjih požarov do zdaj. Foto: Reuters
V Alberti so uprli vse sile v gašenje enega največjih požarov do zdaj. Foto: Reuters
Požar v Kanadi že presegel velikost New Yorka

Ogenj v kanadski provinci Alberta je zajel območje v velikosti New Yorka, svoje domove pa je moralo zapustiti več kot 80.000 prebivalcev. Več deset tisoč ljudi je bilo od torka evakuiranih iz prestolnice province Edmonton, danes jih bodo evakuirali še dodatnih 4.000.

V četrtek so v Fort McMurrayju začeli organizirati konvoje po skupaj 500 vozil, ki so se v petek podali na pot, a niso prišli daleč, saj so jim plameni, ki so dosegli višino do 60 metrov, prekrižali pot, poroča BBC. Požar še krepijo močni vetrovi in suho podrastje.

Požar bi lahko ustavil le dež
Oblasti pravijo, da lahko požar, s katerim se bori 1100 gasilcev s 27 letali in 110 helikopterji, ustavi le dež, ki pa ga danes še ne pričakujejo. Nasprotno, vremenska napoved pravi, da bo kar 28 stopinj Celzija, pihal pa bo tudi močan veter.

Požar je izbruhnil v odročnih delih Alberte, preiskava o vzroku še ni zaključena, čeprav domnevajo, da bi ga lahko zanetila strela. V torek je gorelo 75 kvadratnih kilometrov ozemlja, že v četrtek se je ogenj razširil na 850 kvadratnih kilometrov. Do zdaj je bilo uničenih okoli 2000 zgradb, o smrtnih žrtvah ali ranjenih ne poročajo.

Alberta ima tretje največje rezerve nafte na svetu za Savdsko Arabijo in Venezuelo in zaradi požara v območju, kjer so številna nahajališča, Kanada izgublja okrog milijon sodov nafte na dan oziroma četrtino dnevne proizvodnje.

Požar v Kanadi že presegel velikost New Yorka