V napadih Al Kaide 11. septembra 2001 je umrlo skoraj 3.000 ljudi. Foto: EPA
V napadih Al Kaide 11. septembra 2001 je umrlo skoraj 3.000 ljudi. Foto: EPA
Američani bodo letos s posebnimi slovenostmi počastilii 10. obletnico napadov, ki so se vrezali v njihov kolektivni spomin. Foto: EPA
Na t. i. ničti točki so gradili slabo desetletje. Foto: EPA
11. september, dvojčka, vir: NYC Police Aviation unit
Dvojčka Svetovnega trgovinskega centra sta se sesula v prah.
Pred obletnico nove grožnje

Grožnje naj bi bile dovolj specifične, da jih ne gre zanemariti. Ameriška državna sekretarka Hillary Clinton je dejala, da so grožnje uperjene proti ciljem v Washingtonu in New Yorku. "Al Kaida skuša znova škodovati Američanom, še posebej tarčam v New Yorku in Washingtonu. To ne bi smelo biti presenečenje za nikogar od nas," je dejala Clintonova in milijone Američanov pozvala naj bodo pazljivi.

ZDA so zaradi obletnice napadov 11. septembra že tako povečale varnostne ukrepe, želja teroristov, da bi v tem času napadli znova, pa je znana že od maja, ko so v skrivališču pokojnega voditelja mednarodne teroristične organizacije Al Kaide Osame bin Ladna našli informacije o tej želji, čeprav ne tudi o določnih načrtih.

Predsednik ZDA Barack Obama je informacijo o grožnjah dobil v četrtek zjutraj in je pooblaščenim agencijam naročil, naj podvojijo napore za odgovor na grožnje. O tem je za televizijo CNN v četrtek zvečer spregovoril republikanski kongresnik iz New Yorka Peter King, ki je dejal, da gre za zelo določne grožnje, ampak ljudem sporoča, da ni razloga za paniko, ker še niti ne vedo, ali gre za resno grožnjo.

Obama na vseh prizoriščih
Bela hiša tudi ni spremenila načrtov za nedeljski obisk Obame vseh treh prizorišč napadov 11. septembra. Obama bo obiskal Pensilvanijo, Pentagon in New York, čeprav natančnega urnika še niso objavili. Tiskovni predstavnik ministrstva za domovinsko varnost Matt Chandler je sporočil, da vedno ob pomembnih datumih dobivajo podobna obvestila o podobnih grožnjah, ki jih bo v prihodnjih dneh nedvomno še več.

Župan New Yorka Michael Bloomberg je medtem že sporočil, da bodo ob novih varnostnih grožnjah v New Yorku okrepili varnost in namestili za tretjino več policistov na ključnih lokacijah, kot so predori, mostovi, trajekti ter turistične znamenitosti. Ob tem je dodal, da je nevarnost napada za New York verjetna, ne pa tudi potrjena. Predstavnik policije Raymond Kelly pa je napovedal, da bodo v prihodnjih dneh pogosteje preverjali ljudi na podzemni železnici.

Pretresljivi zvočni zapisi katastrofe
Medtem pa so ameriške oblasti prvič objavile zvočne posnetke kaotičnih in zmedenih odzivov vojske in letalskih služb 11. septembra. Dramatični posnetki ponujajo vpogled v nezaupanje in zmedenost uradnikov, ki so si prizadevalii pridobiti točno sliko, kaj se dogaja.

"Težavo imamo ... Imamo ugrabljeno letalo na poti v New York in potrebujemo ... potrebujemo nekoga, ki bi spravil skupaj nekaj (letal) F-16 ali nekaj tja gor, da bi nam pomagal," se sliši glas zračnega kontrolorja Josepha Cooperja iz bostonskega centra Zvezne administracije za letalstvo (FAA). "Je to resnični svet ali vaja?" ga vpraša predstavnik Severnoameriškega aerozračnega obrambnega poveljstva (Norad). "Ne, to ni vaja, to ni test," odgovori Cooper. Klic je bil opravljen ob 8.37 po vzhodnem času, preden je katero izmed letal zadelo svojo tarčo.

Na posnetku je slišati tudi glas terorista Al Kaide Mohameda Atte, ki je pilotiral enega izmed letal, ki se je zaletelo v Svetovni trgovinski center.

Dokument daje srhljivo zvočno podobo napadov, ki potekajo na nebu nad ZDA 11. septembra. Trajajo več kot dve uri, od trenutka, ko letalo American Airlines 11 ob 8.13 izgine z radarja, do ukaza takratnega podpredsednika Dicka Cheneyja ob 10.32, da se lahko sestreli potniška letala.

Zmeda v FAA-ju
Ob 8.19 da Betty Ong, stevardesa Leta 11, agentom prvo indikacijo, da je bilo letalo ugrabljeno: "Potniška kabina se ne javlja … Nekoga v poslovnem razredu so zabodli … Mislim, da je solzivec v zraku, ne moremo dihati … Mislim, da smo ugrabljeni ..."

Ko je eno letalo že treščilo v severni stolp WTC-ja, drugo ugrabljeno letalo pa je bilo le nekaj sekund od tega, da zadene južni stolp, se vsi pri FAA-ju še vedno niso zavedali, kaj se dogaja. "Kaj? Kaj se dogaja?" se sliši glas. "Samo priskrbite mi nekoga, ki ima pooblastila spraviti vojsko v zrak, takoj," zakliče upravnik FAA-ja v New Yorku.

S tem so zdaj objavljeni vsi posnetki, razen dveh, ki ostajata zaupna. Prvi je posnetek zadnje pol ure pogovorov v pilotski kabini letala united let 93, ki je strmoglavil v Pensilvaniji, potem ko so na letu v Washington potniki skušali vdreti v pilotsko kabino. Nekateri izmed svojcev tistih na krovu so prosili, da posnetek ostane zapečaten. Drugi posnetek, še vedno tajen, pa naj bi bil konferenčni klic, v katerem je sodeloval Cheney.

Pred obletnico nove grožnje