Irak je prizorišče smrtonosnih terorističnih napadov vse od napada pod vodstvom ZDA leta 2003. Foto: Reuters
Irak je prizorišče smrtonosnih terorističnih napadov vse od napada pod vodstvom ZDA leta 2003. Foto: Reuters

Najmanj en samomorilski napadalec se je razstrelil pred mavzolejem Sajida Mohameda bin Alija Al Hadija v mestu Balad, poslopje pa so nato zavzeli strelci, sporočajo oblasti. Nato naj bi se še en samomorilski napadalec razstrelil med bežečimi verniki, ki so praznovali konec ramazana.

Prvi samomorilski napadalec se je razstrelil na tržnici ob vhodu v svetišče, tretjega pa so ustrelili, preden se mu je uspelo razstreliti. V napadu je bilo ubitih najmanj 35 ljudi, ranjenih pa jih je še okoli 50 ljudi, poroča BBC.

Napad se je zgodil le štiri dni po napadu v Bagdadu, okoli 70 kilometrov od Balada, ko je bilo ubitih 292 ljudi. To je bil najsmrtonosnejši napad po ameriškem napadu na to državo leta 2003. Tudi za ta napad je odgovornost prevzela t. i. Islamska država.

Iraški premier Haider Al Abadi je že odpustil poveljnika bagdadskih varnostnih sil Abdula Amirja Al Šamarija ter nekatere druge visoke predstavnike varnostnih in obveščevalnih služb v mestu, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Džihadistična skupina je pred dvema letoma z lahkoto osvojila ogromne predele severnega in zahodnega Iraka, vladne sile pa so od takrat spet prevzele nadzor nad deli tega ozemlja. Nedavno je tako IS izgubil nadzor nad Faludžo, eno od dveh večjih mest v Iraku, ki jih je nadziral.