Michael Bloomberg je bil kot kandidat republikancev župan New Yorka, a je leta 2007 iz stranke izstopil. Foto: EPA
Michael Bloomberg je bil kot kandidat republikancev župan New Yorka, a je leta 2007 iz stranke izstopil. Foto: EPA
Donald Trump
Glede na javnomnenjske ankete med republikanskimi kandidati za predsednika ZDA najbolje kaže milijarderju Donaldu Trumpu. Foto: Reuters

Michael Bloomberg (73) naj bi svojim bližnjim sodelavcem in prijateljem dejal, da bo za predsedniško kampanjo namenil najmanj milijardo dolarjev, poroča Reuters, ki se sklicuje na anonimni vir blizu Bloomberga. Novico je še pred tem objavil The New York Times.

V kampanjo naj bi se podal zelo preračunljivo - naročil je raziskavo javnega mnenja, v kateri ga je zanimalo, kako bi se odrezal v boju proti predstavnici demokratov Hillary Clinton in republikancu Donaldu Trumpu. Glede na rezultate raziskave javnega mnenja, v katero je bilo med 14. in 17. januarjem vključenih 4.060 anketirancev, bi Bloomberga podprlo 13 odstotkov volivcev, Trump in Clintonova pa sta skorajda izenačena pri 37-odstotni oz. 36-odstotni podpori.

Bloomberg, milijarder s socialno-liberalnim pogledom, ki ima tesne povezave z Wall Streetom, naj bi svojo kandidaturo naznanil marca, a to v primeru, če bi republikanci nominirali Trumpa ali senatorja iz Teksasa Teda Cruza, demokrati pa senatorja iz Vermonta Bernieja Sandersa, poroča Reuters.

Odločilne volitve v Iowi
Devet dni od preliminarnih volitev v ameriški zvezni državi Iowi, ki bodo 1. februarja, je raziskavo v tej "koruzni državi" izvedel tudi največji časopis z največ vpliva The Des Moines Register. V sobotni objavi rezultatov je na strani republikanskih kandidatov za predsednika ZDA največ podpore dobil floridski senator Marco Rubio, na strani demokratov pa Hillary Clinton. Glede na do zdaj izvedene javnomnenjske raziskave za Iowo (RealClearpolitics.com), pa je Rubio šele na tretjem mestu z enajstimi odstotki, za Trumpom (28,7 odstotka) in teksaškim senatorjem Tedom Cruzom (26,2 odstotka).

Predsedniške volitve v Iowi so od nekdaj odločilne, saj tam potekajo prve volitve predsedniških kandidatov, izid pa ima lahko odločilne posledice na glasovanje v New Hampshiru in na vse naslednje.

Zaostril bi zakonodajo o orožju
Vstop Bloomberga bi zagotovo zatresel dinamiko predsedniške kampanje v ZDA - do zdaj sicer še nikoli v zgodovini ni zmagal neodvisni kandidat. Bloomberg se je na županski stolček New Yorka (2002-2013) zavihtel kot republikanski kandidat, nato pa je 19. junija 2007 iz stranke izstopil in politično pot nadaljeval samostojno. V zadnjih letih je namenil več milijonov dolarjev za zaostritev orožarske zakonodaje v ZDA in reformiranje priseljenske zakonodaje.

Neimenovani Bloombergov svetovalec je za revijo Times izjavil, da nekdanji župan New Yorka verjame, da si volivci želijo "neideološko, dvostrankarsko, k rezultatom usmerjeno vizijo", ki je v predsedniški kampanji leta 2016 po njegovem mnenju ni izkazala nobena stranka.