Sirski uporniki se že tri leta in pol borijo proti režimu predsednika Bašarja Al Asada. Foto: Reuters
Sirski uporniki se že tri leta in pol borijo proti režimu predsednika Bašarja Al Asada. Foto: Reuters

Podpora predsednikovemu načrtu ni bila enotna in zanj je glasovalo 273 kongresnikov, proti pa jih je bilo 156.

Pred glasovanjem je potekala šesturna razprava in številni kongresniki so izrazili dvom o smiselnosti oboroževanja sirskih upornikov, ki se doslej niso izkazali z učinkovitostjo. Zdaj je na vrsti še glasovanje v senatu, v katerem pa imajo demokrati večino, in načrt bo po vsej verjetnosti potrjen.

Glavna skrb kongresnikov, tudi Obame, je, da bi lahko ameriško orožje pristalo v napačnih rokah in bi se pomoč maščevala Američanom, kot je bilo to v primeru podpore afganistanskim borcem med sovjetsko okupacijo.

Ta skrb se je že pokazala za upravičeno v Iraku, kjer so borci Islamske države ob začetku ofenzive brez večjih težav iraški vojski zaplenili sodobno orožje, ki so jim ga dale ZDA.

Obama je izid glasovanja v predstavniškem domu pozdravil kot pomemben korak proti spopadanju z grožnjo Islamske države. Urjenje sil zmerne opozicije Sirije bo potekalo zunaj države v sodelovanju s partnerji v regiji, kot je Savdska Arabija. Obama je zagotovil, da v Sirijo Američanov ne bo pošiljal, in pozval senat, naj prav tako potrdi enak predlog zakona.