V Siriji je bilo uporabljeno tudi kemično orožje, ugotavljajo Združeni narodi. Foto: EPA
V Siriji je bilo uporabljeno tudi kemično orožje, ugotavljajo Združeni narodi. Foto: EPA

OPCW, mednarodno telo, ki se zavzema za zakonodajo za prepoved kemičnega orožja na svetovni ravni in nadzoruje uničevanje sirskih zalog tega orožja, je sporočil, da je dobil "prepričljivo potrditev" uporabe klora, v čisti ali mešani obliki.

V zadnjem letu so sirske zaloge prepovedanega orožja zapustile državo in bile uničene v skladu z mednarodnim sporazumom, s katerim se je Sirija lani izognila napadu Zahoda, predvsem ZDA. A Sirija ni dolžna prijaviti zaloge klora, opredeljenega kot šibko strupeno sredstvo.

"Skoraj gotovo" je bil klor
Napadi s plinom so se dogajali v vaseh, v katerih se uporniki spopadajo z vladnimi silami. OPCW v poročilu navaja, da je bil plin "sistematično in večkrat" uporabljen v vaseh Talmanes, Al Tamanah in Kafr Zeta na severu države. Poročilo prav tako "z visoko stopnjo gotovosti" ugotavlja, da je bil uporabljen klor.

Do ugotovitev je organizacija prišla na podlagi študije simptomov pri ljudeh, ki so bili plinu izpostavljeni, njihovega odziva na zdravljenje in opisov lastnosti plina.

Osebje OPCW-ja je maja želelo obiskati eno od vasi (Kafr Zeta), da bi zbrali dokaze, a se je moral konvoj obrniti, potem ko je bil napaden.

Vladne in opozicijske sile so se medsebojno obtoževale, da so aprila v vasi uporabile plin. Avgusta objavljeno poročilo ZN-a ugotavlja, da so sirske oblasti letos uporabile kemična sredstva.