Torpedu podobna podmornica morsko dno pregleduje s sonarjem. Foto: Reuters
Torpedu podobna podmornica morsko dno pregleduje s sonarjem. Foto: Reuters

Bluefin-21 pregleduje območje v premeru desetih kilometrov, kjer so nazadnje zaznali signale, ki bi lahko pripadali črnima skrinjicama.

Novih signalov niso zaznali že skoraj dva tedna, kar verjetno pomeni, da so se izpraznile baterije. Te delujejo okoli mesec dni, letalo pa je izginilo pred več kot šestimi tedni.

Osem dosedanjih misij ameriške podmornice, ki morsko dno pregleduje s sonarjem, ni prineslo uspeha in avstralske oblasti, ki vodijo iskalno akcijo, so napovedale, da bodo podvodno iskanje končale v naslednjih nekaj dneh, nato pa se bodo odločili, kako naprej. Pri tem se bodo prej posvetovali z vsemi državami, ki sodelujejo v iskanju.

Čeprav podmornica deluje do globine 4.500 metrov, je to globino že nekajkrat presegla in dosegla tudi svoj globinski rekord.

Območje, kjer naj bi strmoglavil boeing 777 z 239 ljudmi na krovu, še vedno pregleduje deset vojaških letal in 11 ladij, a za vse do zdaj opažene predmete v morju se je izkazalo, da ne gre za razbitine letala.

Vreme do zdaj ni povzročalo večjih težav med iskanjem, a to se utegne spremeniti, saj se območju tega dela južnega Indijskega oceana približuje tropski ciklon Jack.