Kot piše britanski BBC, so ženske v Indiji izpostavljene nevarnostim v vsakem trenutku, pa naj bo to nasilje nad njimi, neustrezna zdravstvena oskrba, zanemarjanje, neustrezna prehrana. Foto: EPA
Kot piše britanski BBC, so ženske v Indiji izpostavljene nevarnostim v vsakem trenutku, pa naj bo to nasilje nad njimi, neustrezna zdravstvena oskrba, zanemarjanje, neustrezna prehrana. Foto: EPA

1. Kanada
2. Nemčija
3. Velika Britanija
4. Avstralija
5. Francija
6. ZDA
7. Japonska
8. Italija
9. Argentina
10. Južna Koreja
11. Brazilija
12. Turčija
13. Rusija
14. Kitajska
15. Mehika
16. Južnoafriška republika
17. Indonezija
18. Savdska Arabija
19. Indija
Ženske v Indiji
Posilstvo ni edina nevarnost, ki preti Indijkam. Glede na podatke policije je bilo lani ugrabljenih 19,4 odstotka žensk. Foto: EPA
Ženske v Indiji
Indijske oblasti so zaradi nemirov pospešile razpravo o strožji zakonodaji proti posiljevalcem in spolnemu nasilju. Za posilstvo je zdaj v Indiji najvišja zagrožena kazen dosmrtna ječa. Foto: EPA

Zakaj se Indija do svojih žensk vede nečloveško, je vprašanje, ki si ga te dni zastavljajo mnogi. A vprašanje ni novo. Glede na podatke raziskave TrustLaw v državah članicah G20 je Indija država, ki je najmanj prizanesljiva do žensk, piše BBC v prispevku z naslovom "Kako Indija ravna s svojimi ženskami?".

"Ženske in dekleta v Indiji še vedno prodajajo za sužnje, deklice se morajo poročiti tudi že pri desetih letih, zaradi družinskih dot jih žive zažigajo ali pa jih v družini uporabljajo za suženjska dela. To se dogaja kljub temu, da je država leta 2005 sprejela kazenski zakon proti nasilju v družini," je dejal Gulshun Rehman zdravstveni svetovalec v britanski organizaciji Save the Children.

Ob nedavnem skupinskem posilstvu v Indij na dan prihajajo grozljive statistike. V državi z nekaj več kot milijardo prebivalcev je bilo leta 2011 prijavljenih 24.000 posilstev, kar je za 9,2 odstotka več kot prejšnje leto. Več kot polovica žrtev je starih med 18 in 30 let, v 94 odstotkih primerov pa žrtev pozna storilca kaznivega dejanja, ki je v eni tretjini njihov sosed, lahko pa je tudi sorodnik žrtve ali celo starši.

Od vseh prijavljenih posilstev se jih največ zgodi v New Delhiju. Tudi posilstvo 23 let stare študentke, ki je podlegla poškodbam zaradi skupinskega posilstva šestih moških, ki so nato njo in njenega 28 let starega fanta še pretepli s kovinsko palico in ju vrgli z vozečega avtobusa, se je zgodilo v indijski prestolnici.

New Delhi: Vsakih 14 ur posiljena ženska
Pogumno srce
, Neustrašna in Hči Indije so le nekateri izmed nadimkov umrlega dekleta, ki so ji ga nadeli protestniki v Indiji. Ti namreč za posiljevalce zahtevajo kemično kastracijo in celo smrtno kazen ter opozarjajo na neustrezen odziv policije na prijavljena posilstva. Po podatkih policije je v New Delhiju vsakih 14 ur posiljena najmanj ena ženska.

Umrlo dekle se je s fantom nameravalo poročiti
Posmrtne ostanke dekleta so danes pokopali v družinskem krogu. Dekle so zdravniki sicer poskusili rešiti s kar tremi operacijami, a je v soboto zaradi odpovedi notranjih organov, ki je bila posledica poškodb ob napadu, izgubila bitko z življenjem.

Ime žrtve ni znano, je pa v medije prišla informacija, da sta se nameravala s fantom kmalu poročiti. Po nekaterih navedbah naj bi šesterica moških žensko najprej verbalno napadla, ko jo je fant skušal braniti, pa so jo napadli še fizično.
Prodaja žensk v Indiji se je povečala za 122 odstotkov
A posilstvo ni edina nevarnost, ki preti Indijkam. Glede na podatke policije je bilo lani ugrabljenih 19,4 odstotka žensk več kot leto prej, zaradi sporov glede dote jih je bilo ubitih 2,7 odstotka več, mučenih 5,4 odstotka več, prijave o nadlegovanju je podalo 5,8 odstotka več žensk kot leta 2011. Pri tem je skrb vzbujajoč podatek o prodaji žensk, število teh se je glede na leto 2010 zvišalo za 122 odstotkov.

V Indiji letno izgine dva milijona žensk
Indijski ekonomist in Nobelov nagrajenec Amartyja Sen ocenjuje, da je po vsem svetu pogrešanih 100 milijonov žensk. Medtem pa sta ekonomista Siwan Anderson in Debraj Ray ocenila, da je v tekočem letu izginilo dva milijona žensk.
Od tega jih kar 12 odstotkov skrivnostno izgine že ob rojstvu, 25 odstotkov jih umre v zgodnjem otroštvu, 18 odstotkov v rodnem obdobju in 45 odstotkov v starejšem obdobju.

Več žensk umrle zaradi nasilja kot zaradi poroda
Pri tem več žensk podleže fizičnim poškodbam kot zaradi zapletov pri porodu. Vsako leto je zažganih najmanj 100.000 žensk.
Kot piše britanski BBC, so ženske v Indiji izpostavljene nevarnostim v vsakem trenutku, pa naj bo to nasilje nad njimi, neustrezna zdravstvena oskrba, zanemarjanje ali neustrezna prehrana.
Kultura izposoje maternice v Indiji v porastu
Vse več žensk je med drugim tudi prisiljenih v nadomestno materinstvo - ko ženska daruje svoja jajčeca, ali pa tudi ne, ter donosi in rodi otroka za starše naročnike. T. i. kultura izposoje maternice Indiji vsako leto prinese 1,8 milijarde evrov letno, številka še raste.
Na tak način se je v Indiji v letu 2011 rodilo več kot dva tisoč otrok, od tega jih zdaj polovica živi v Veliki Britaniji. Ženske morajo navadno v času nosečnosti devet mesecev živeti v posebni vasi, ločene od svoje družine in svojih otrok.


1. Kanada
2. Nemčija
3. Velika Britanija
4. Avstralija
5. Francija
6. ZDA
7. Japonska
8. Italija
9. Argentina
10. Južna Koreja
11. Brazilija
12. Turčija
13. Rusija
14. Kitajska
15. Mehika
16. Južnoafriška republika
17. Indonezija
18. Savdska Arabija
19. Indija