Najverjetnejši novi premier Lars Lokke Rasmussen je Dansko že vodil med letoma 2009 in 2011. Foto: Reuters
Najverjetnejši novi premier Lars Lokke Rasmussen je Dansko že vodil med letoma 2009 in 2011. Foto: Reuters
Helle Thorning-Schmidt
Dosedanja premierka Helle Thorning-Schmidt, ki je bila prva ženska na premierskem položaju, se je od svojih privržencev poslovila s solzami v očeh. Zaradi poraza stranke je odstopila tudi kot predsednica. Foto: Reuters
Danska
Na Danskem volilnega molka ne poznajo, zato so stranke svoje potencialne volivce prepričevale tudi še na dan volitev. Foto: Reuters

Po preštetju vseh glasov na celini je jasno, da je socialdemokratska stranka dosedanje premierke Helle Thorning-Schmidt sicer osvojila največ glasov, 26,3 odstotka, a so njene zaveznice precej izgubile in so morale tako priznati prevlado opozicije. Na drugo mesto se je malce presenetljivo uvrstila desno usmerjena Danska ljudska stranka, ki je po poročanju danske televizije DR osvojila 21,1 odstotka glasov, Rasmussenova Danska liberalna stranka pa je osvojila 19,5 odstotka glasov. Desnosredinski blok bo imel tako v parlamentu 90 sedežev, levosredinska koalicija nekdanje premierke pa 85 sedežev.

Še vedno morajo prešteti glasove v dveh nekdanjih danskih kolonijah, na Grenlandiji in Farskih otokih, ki imata v parlamentu skupno štiri poslance, a njihovi glasovi bistvene razlike ne bodo naredili.

"Sem prva premierka, a ne bom zadnja"
Premierka Helle Thorning-Schmidt je predčasne volitve razpisala konec maja. Napovedala jih je v istem tednu, kot je njena vlada razglasila konec krize v državi in so ankete po več mesecih prednosti opozicije prvič nakazale možnost obstanka rdeče-zelene vlade na oblasti. Kot poroča Reuters, se je zdaj že nekdanja premierka močno uštela, ko je mislila, da ji bo gospodarski preobrat v državi prinesel gotovo ponovno zmago.

48-letna Thorning-Schmidtova, ki je leta 2011 postala prva danska ženska predsednica vlade, je že priznala poraz in odstopila kot predsednica stranke. "Nismo dobili volitev, premagali so nas na ciljni črti," je povedala Thorning-Schmidtova in dodala: "Vodstvo stranke mora odstopiti ob pravem trenutku. In ta trenutek je zdaj". "Sem prva danska premierka, a ne bom zadnja," je še povedala s solzami v očeh, ko se je poslovila od svojih privržencev.

Rasmussen bo skušal oblikovati vlado
V zmagovitem govoru ob 1.30 zjutraj je Rasmussen, ki je Dansko že vodil med letoma 2009 in 2011, dejal: "Danes smo dobili možnost, ampak samo možnost, da znova prevzamemo vodenje Danske. Pred štirimi leti sem rekel, da smo ključe premierske pisarne samo posodili. Zdaj je prišel čas, da jih dobimo nazaj," je dejal svojim privržencem. Rasmussen je napovedal, da bo skušal oblikovati vlado, a bo moral verjetno sklepati nemalo kompromisov, da bi si zagotovil glasove Ljudske stranke.

Ljudska stranka bo zagotovo krojila dansko politiko
Danska ljudska stranka, ki je na tokratnih volitvah dosegla zgodovinski uspeh, je svojo predvolilno kampanjo gradila na evroskepticizmu in ostrejših pogojih priseljevanja, nikoli pa se ni javno izrekla, da bi bila pripravljena sodelovati v vladi. "Kar smo dejali pred volitvami, bomo nadaljevali tudi po volitvah. Šli bomo tja, kjer bo politični vpliv največji," je dejal vodja stranke Kristian Thulesen Dahl in dodal: "Če bo to v vladi, bomo vstopili v vlado. Če bo to zunaj vlade, potem bomo ostali zunaj. To je naše vodilo, ne pa ministrski stolčki."

Ljudska stranka je že večkrat močno zaznamovala dansko politično agendo tudi kot opozicijska stranka, predvsem na področju priseljevanja, kjer je med letoma 2001 in 2011 dosegla, da je Danska uveljavila eno najstrožjih politik glede priseljevanja. Tudi glede danskega pogleda na Evropsko unijo je stranka dosegla, da je desnosredinski blok podprl britanskega premierja Davida Camerona v njegovem prizadevanju za reformo Unije, šli pa so celo še dlje in zahtevajo referendum o danskem izstopu iz Unije.