Timošenkova kaže modrice, ki naj bi bile posledica nasilnega ravnanja paznikov. Foto: EPA
Timošenkova kaže modrice, ki naj bi bile posledica nasilnega ravnanja paznikov. Foto: EPA
Timošenkovo naj bi pretepli

Nekdanja ukrajinska premierka, ki je bila oktobra lani zaradi zlorabe položaja obsojena na sedemletno zaporno kazen, se že dalj časa pritožuje nad bolečinami v hrbtu. Želela se je zdraviti na nemški kliniki, to pa so oblasti zavrnile.

Sama je zavrnila napotitev v katero izmed domačih zdravstvenih ustanov, saj ne zaupa ukrajinskim zdravnikom. Prejšnji teden naj bi jo pazniki pretepli in na silo spravili v bolnišnico, od koder se je že dan pozneje vrnila v zapor.

Proti njej se je pred dnevi začel nov sodni proces za domnevno utajo davkov in poneverbe v 90. letih prejšnjega stoletja, ko je vodila državno elektrodistribucijsko podjetje.

Sodišče v Harkivu na vzhodu Ukrajine, kjer je zaprta Timošenkova, je sporočilo, da za danes napovedanega sojenja ob njeni odsotnosti ni mogoče nadaljevati, zato so ga prestavili na 21. maj.

S prstom kaže na predsednika
51-letna Julija Timošenko zavrača obtožbe v vseh primerih in jih pripisuje kampanji predsednika Viktorja Janukoviča, proti kateremu je tesno izgubila na predsedniških volitvah pred dvema letoma.

Predtem je bila dvakrat na čelu vlade. Po porazu na predsedniških volitvah so njo in njene privržence doletele obtožbe glede korupcije.

Evropska unija je prepričana, da je bilo sojenje eni izmed voditeljic oranžne revolucije leta 2004 politično motivirano, zato ni bilo podpisa sporazuma med Brusljem in Kijevom.

Evropske politike so pretresle tudi trditve Timošenkove, da so jo v zaporu pretepli in je zato vsa v modricah. Ukrajinske oblasti njene obtožbe še preiskujejo.

Timošenkovo naj bi pretepli