Timošenkova je bila ena izmed vodilnih osebnosti oranžne revolucije leta 2004. Foto: EPA
Timošenkova je bila ena izmed vodilnih osebnosti oranžne revolucije leta 2004. Foto: EPA

51-letno voditeljico ukrajinske opozicije in nasprotnico predsednika Viktorja Janukoviča že dalj časa pestijo zdravstvene težave. Zaradi bolečin v hrbtu se je želela zdraviti v nemški kliniki, vendar ji sodišče tega ni dovolilo in ji je dalo na izbiro zdravljenje v zdravstveni ustanovi v domovini.

Timošenkova je zavračala zdravljenje v ukrajinskih bolnišnicah, dokler skupina nemških zdravnikov, ki so Timošenkovo letos pregledali, ni odobrila klinike v mestu Harkiv, kamor so jo prepeljali v petek. Ker je zaradi globokega nezaupanja do ukrajinskih zdravnikov zavrnila zdravljenje, so jo dan pozneje prepeljali nazaj v zapor.

Prejšnji teden se je proti Timošenkovi začel nov sodni proces, v katerem je obtožena utaje davkov in poneverbe v 90. letih prejšnjega stoletja, ko je bila na čelu državnega elektrodistribucijskega podjetja.

Če bo sodišče odločilo, da je kriva, ji grozi še pet let zapora. Trenutno v zaporu na vzhodu Ukrajine prestaja sedemletno zaporno kazen zaradi zlorabe položaja v času, ko je bila predsednica ukrajinske vlade.

Odvetnik Timošenkove je novinarjem povedal, da so pazniki v petek pretepli nekdanjo premierko in jo tako prisilili, da je zapustila zaporniško celico in odšla v bolnišnico. Po besedah Serhija Vlasenka ima na rokah več modric, medtem ko modrica na trebuhu ni izginila niti po štirih dneh.

Državni tožilec Henadij Tjurin je zanikal, da bi Timošenkovo pretepli, vendar je priznal, da so jo morali prisiliti k odhodu v bolnišnico. Ko je prišel čas odhoda, je namreč legla na posteljo in vztrajala, da se ne bo premaknila, zato so jo pazniki odnesli v avtomobil in prepeljali v bolnišnico. Po trditvah Tjurina je vse potekalo v skladu z zakoni.