Že drugi napad na turiste v Tuniziji letos je nov udarec za tamkajšnjo turistično industrijo. Foto: Reuters
Že drugi napad na turiste v Tuniziji letos je nov udarec za tamkajšnjo turistično industrijo. Foto: Reuters
false
Tuji turisti po napadu množično zapuščajo državo. Foto: EPA
false
Tuji turisti postavajo pred hotelom Imperial Marhaba. Foto: EPA
Sledovi streljanja
Napad se je zgodil v priljubljenem letovišču 140 kilometrov od glavnega mesta Tunizije. Foto: EPA
Tunizijci darujejo kri
Tunizijci darujejo kri za pomoč ranjenim. Foto: EPA
Turisti zapuščajo Tunizijo

Napad je prestrašil tuje turiste, ki se zdaj množično vračajo domov. Med njimi so tudi nekateri turisti iz Slovenije. Od 148 slovenskih turistov, ki so bili nastanjeni v letoviškem mestu, kjer se je zgodil napad, se jih 18 želi predčasno vrniti v Slovenijo. Kot je dejal Miha Menegalija iz turistične agencije Oasistours, bodo Tunizijo zapustili v nedeljo zjutraj. Z ministrstva za zunanje zadeve (MZZ) so pozneje pojasnili, da gre za 11 slovenskih in sedem hrvaških državljanov.

Stroške vrnitve Slovencev bo krila agencija
Turisti, ki se bodo vrnili, bodo leteli do Benetk, stroške za njihovo vrnitev pa bo krila agencija Oasistours. Menegalija je poudaril, da so morali drugi tuji turisti, denimo Britanci, stroške za predčasen odhod iz Tunizije kriti sami. MZZ sicer sporoča, da je po njihovih podatkih v Tuniziji še približno 90 slovenskih državljanov, ki niso izrazili želje po vrnitvi in nadaljujejo svoje počitnice.

V sosednjem hotelu še 14 Slovencev
Za Val 202 je izkušnje delila tudi slovenska turistka Polona Šager, ki je nastanjena v hotelu zraven tistega, kjer se je zgodil napad. Kot je dejala, jih po napadu ne pustijo iz hotela, ne morejo ne na plažo ne kamor koli drugam. V tem hotelu je sicer še 14 Slovencev.

"Slišali smo strele, vpitje, videla sem gospo, ki je prišla iz sosednjega hotela s prestreljenim klobukom. Groza!" je dejala za Val 202. Tuji turisti so po njenem pričevanju iz hotela večinoma že odšli domov.

Novi varnostni ukrepi vlade
Vlada se zaveda pomena občutka varnosti za turizem, zato je tunizijski premier Habib Esid napovedal, da bodo s 1. julijem uvedli vrsto novih protiterorističnih ukrepov, vključno z namestitvijo dodatnih vojakov za varnost "občutljivih krajev" in krajev, ki bi lahko bili tarča terorističnih napadov. V hotelih in ob obali bodo namestili oborožene varnostnike za turiste, ukrepi pa bodo namenjeni boljši zaščiti turističnih in arheoloških krajev.

Kljub napovedanim ukrepom so britanske turistične agencije ponoči in za danes organizirale več letov za vrnitev več tisoč turistov. Z letališča severno od Soussa je ponoči vzletelo 13 letal. Prvi turisti so se danes že vrnili v domovino, danes pa naj bi iz Tunizije odšlo še najmanj 2.500 Britancev.

Ključna britanska agencija Thomas Cook je ob tem napovedala, da bo vsem svojim strankam omogočila, da spremenijo turistične aranžmaje do 24. julija. Združenje britanskih turističnih agencij pa je sporočilo, da se z britanskim zunanjim ministrstvom posvetuje o daljšem obdobju.

Kot poroča Al Džazira, tudi nemška agencija TUI omogoča preklic ali preložitev že rezerviranih poti v Tunizijo, in sicer brezplačno. Kot sporočajo v nemški agenciji, za turiste, ki se želijo vrniti iz Tunizije, organizirajo tudi polete domov.


Lani je Tunizijo obiskalo več kot šest milijonov turistov, večinoma iz Evrope. Kot poroča Al Džazira, ustvarja v Tuniziji več delovnih mest kot turizem le kmetijstvo. "To je katastrofa za gospodarstvo," je dejal minister za turizem Salma Lumi. "Naše izgube bodo velike, a izguba človeških življenj je še večja," je dodal.

Identificirane prve žrtve
Tunizijski premier je na novinarski konferenci potrdil, da je večina žrtev napada britanskih državljanov. Med do zdaj identificiranimi žrtzvami je 15 Britancev, Belgijec, Nemec in Irec.

Oblasti so z 39 število smrtnih žrtev zmanjšale na 38, saj je bil prvotno vštet tudi storilec, tunizijski študent, ki so ga varnostne sile ubile v napadu.

Napadalec je na plažo hotela s petimi zvezdicami prišel oblečen kot kopalec, orožje pa je skrival v senčniku. Naenkrat je začel s kalašnikovko streljati na nič hudega sluteče turiste. Žrtve so obležale na ležalnikih, množica pa je skušala pobegniti. Priče pravijo, da je storilec namenoma ciljal tuje turiste in se prebijal do bazena. S streli so ga ustavili tunizijski policisti in ga ubili.

"Napad je izvedel vojak kalifata"
Tunizijec je prihajal iz regije Kairuvan, ki je eden od islamskih svetih krajev v središču države. Vlada je že sporočila, da bo v tednu dni zaprla okoli 80 mošej, ki niso pod državnim nadzorom, ker naj bi spodbujale nasilje in, kot je dejal premier, širile "strup".

Skrajna skupina Islamska država, ki je zdaj na Twitterju prevzela odgovornost za napad, je svoje simpatizerje pozvala, naj v času postnega meseca ramadana izvajajo napade na nevernike. Napad je po njihovih navedbah izvedel "vojak kalifata" Abu Jahja Al Kairuvani, sicer študent, čigar tarče so bili državljani držav, ki se borijo proti Islamski državi in "brlogi nečistovanja, pregrehe in odpadništva". Al Kairuvani oblastem do napada ni bil znan.

Gre za drugi večji pokol v Tuniziji letos. Spomnimo, marca so oboroženi napadalci v napadu na nacionalni muzej v Tunisu ubili 22 obiskovalcev.

Turisti zapuščajo Tunizijo