Sevanje v okolici jedrske elektrarne Fukušima je močno povečano. Foto: EPA
Sevanje v okolici jedrske elektrarne Fukušima je močno povečano. Foto: EPA
Nove težave v reaktorju

Tiskovni predstavnik japonske vlade Jukio Edano je na tiskovni konferenci pojasnil, da je visoka radioaktivnost, ki so jo namerili v vodi v stavbi, kjer je turbina, posledica taljenja reaktorske sredice. Ti podatki naj bi nakazovali na to, da v zbiralniku vode v drugem reaktorju ni nobene razpoke, kot so se bali nekateri, Edano pa je povedal, da je sevanje večinoma omejeno na poslopje reaktorja, da pa si prizadevajo preprečiti pronicanje radioaktivne vode v tla ali iztekanje v morje.

To jim ni uspelo, saj so čez nekaj ur sporočili, da je iz zgradbe reaktorja iztekla visoko radioaktivna voda. Kot so dejali, so v vodi v jašku, povezanem z drugim reaktorjem, izmerili radioaktivnost v višini več kot 1.000 milisvertov na uro. V tem jašku naj bi bilo več tisoč kubičnih metrov vode, zdaj pa morajo ugotoviti, ali lahko ta voda izteče neposredno v ocean.

Delavci domnevajo, da bi vzrok lahko bile poškodbe posod z gorilnimi palicami oziroma njihovih ventilov in cevi.

Operater jedrske elektrarne TEPCO pa je še sporočil, da so preizkusi, opravljeni pred enim tednom, odkrili, da je na več delih zemlje v bližini reaktorjev plutonij. Oblasti so že zatrdile, da plutonij za zdravje ljudi ni nevaren.

Sicer pa so se razmere v okolici jedrske elektrarne Fukušima še poslabšale. V drugem reaktorju elektrarne je številka za stotisočkrat presegla normalno raven, zato so morali delavce evakuirati.

TEPCO napačno izmeril stopnjo sevanja
Operater jedrske elektrarne TEPCO je popravil navedbe o radioaktivnosti, ki so jo namerili v nuklearki. Po popravljenih podatkih gre za 100.000-krat višjo koncentracijo od normalne in ne za 10-milijonkratno, kot so poročali prvotno. Edano je na TEPCO zato naslovil ostre kritike: "Glede na to, da so meritve radioaktivnega sevanja edino sredstvo za zagotovitev varnosti v nuklearki, je tovrstna napaka absolutno nesprejemljiva," je dejal in dodal, da je vlada TEPCO opozorila, da si take napake ne sme več privoščiti.

TEPCO se je za napako že opravičil in pojasnil, da delavec, ki je meril stopnjo sevanja, ni imel časa preveriti, ali so meritve pravilne, saj je bilo sevanje tako močno, da je moral zapustiti reaktor. "Številka ni bila pravilna, zato se zelo opravičujemo," so sporočili odgovorni.

Po potresu izdali opozorilo pred cunamijem
Severni del Japonske je v nedeljo ponoči stresel nov potresni sunek z močjo 6,1 stopnje po Richterjevi lestvici, epicenter potresa pa je bil 109 kilometrov vzhodno od mesta Sendaj. Oblasti so objavile opozorilo pred cunamiji, a naj valovi ne bi bili višji od pol metra, zato so opozorilo preklicali. O morebitni škodi in novih žrtvah ne poročajo, oblasti pa so povedale, da je šlo za popotresni sunek po katastrofalnem potresu pred dvema tednoma.

Nove težave v reaktorju