V novem besedilu naj bi pisalo, da se
V novem besedilu naj bi pisalo, da se "dežela Koroška izreka za vedno večjo jezikovno in kulturno raznolikost ter da je treba spoštovati, varovati in podpirati jezik, kulturo, tradicijo in kulturno dediščino. Skrb dežele in občin velja enakovredno tako za nemško kot slovensko govoreče prebivalce dežele". Foto: MMC RTV SLO/Reuters

Kot je potrdil deželni glavar avstrijske Koroške Peter Kaiser, bi kompromisno besedilo omenjalo slovenske pripadnike avstrijske Koroške. Končno besedilo sicer še ni popolnoma izoblikovano, a za zdaj velja, da naj bi v besedilu pisalo, da se "dežela Koroška izreka za vedno večjo jezikovno in kulturno raznolikost ter da je treba spoštovati, varovati in podpirati jezik, kulturo, tradicijo in kulturno dediščino. Skrb dežele in občin velja enakovredno tako za nemško kot slovensko govoreče prebivalce dežele".

Ljudska stranka ÖVP je prvotno vztrajala, da bi bilo v ustavi, kar zadeva manjšine, zapisano samo o avtohtoni narodni skupnosti in da se ne bi izrecno omenjalo slovenske manjšine, kar pa zagovarjajo socialni demokrati avstrijske Koroške.

Na avstrijskem Koroškem je od marca 2013 na oblasti tristrankarska koalicija socialdemokratov, iz vrst katerih prihaja deželni glavar, ljudske stranke in Zelenih.

O ustavnih spremembah 29. oktobra
Predsedniki koalicijskih strank celovške vlade naj bi o omenjeni temi znova govorili naslednji četrtek, ustavne spremembe pa bodo na dnevnem redu deželnega zbora 29. oktobra. Pričakovati je, da naj bi celovški deželni zbor ustavno reformo, katere temelj je sicer odprava proporcionalnega sistema na avstrijskem Koroškem, sprejel v naslednjem letu.