Večina vojakov iz Savdske Arabije je prišla z letali ali preko mosta, ki povezuje državi. Foto: Reuters
Večina vojakov iz Savdske Arabije je prišla z letali ali preko mosta, ki povezuje državi. Foto: Reuters
Bahrajn
Šiitska večina v Bahrajnu se že dolgo pritožuje zaradi diskriminacije vladajoče sunitske elite. Foto: Reuters
Sana
V Jemnu policija s strelnim orožjem razganja protestnike. Foto: EPA

Bahrajnske oblasti pravijo, da do posredovanja prihaja po večkratnih pozivih vlade k dialogu, na katere pa ni dobila odgovora, in dan po najhujšem nasilju v mesec dni dolgih protestih.

Oblasti v Bahrajnu so napsrotno tamkajšnje prebivalstvo pozvale, naj pozdravijo prihod tujih sil. Predstavniki oblasti so poudarili, da so večinoma savdski vojaki v Bahrajn prišli "v luči tragičnih dogodkov, ki so pretresli državo in zastraševali civiliste".

Združeni arabski emirati poslali policiste
V skladu s pravili Sveta za sodelovanje v Perzijskem zalivu oborožene sile organizacije, ki vstopijo v državo članico, postanejo podrejene tamkajšnji vladi. Bahrajnska vlada sicer ni potrdila prisotnosti savdske vojske na polotoku, kjer je tudi sedež pete ameriške flote. V Bahrajnu naj bi bilo po navedbah Rijada okoli tisoč savdskih vojakov. Združeni arabski emirati so v Bahrajn poslali 500 svojih policistov.

ZDA so po prihodu savdskih sil v Bahrajn opozorile zalivske države, naj spoštujejo pravice prebivalcev Bahrajna.

Bahrajnska opozicija, ki zahteva obsežne demokratične reforme, je sporočila, da vsako posredovanje tujih sil pomeni okupacijo. "Prihod enega samega vojaka ali vojaškega vozila na bahrajnsko ozemlje pomeni odprto okupacijo bahrajnskega kraljestva in zaroto proti neoboroženemu ljudstvu Bahrajna," je v izjavi zapisala opozicija.

V Jemnu že 40 mrtvih
Demonstracije se nadaljujejo v Jemnu, kjer protestniki zahtevajo odstop predsednika Alija Abdulaha Saleha, ki je na oblasti že 32 let. Policija je protestnike poskušala razgnati s strelnim orožjem, pri čemer je bilo ranjenih skoraj 40 ljudi.

Protestniki so poskušali napasti sedež vlade v Džaufu, severovzhodno od prestolnice Sana. V posredovanju policije je bilo poškodovanih 22 ljudi.

V pokrajini Marib, vzhodno od prestolnice, je bilo ranjenih 17 protestnikov, na katere so streljale varnostne sile, da bi jim preprečile vdor v zgradbo lokalne vlade.

Pretekli konec tedna je bilo v spopadih med protestniki in varnostnimi silami v Jemnu ubitih osem ljudi, od začetka nemirov konec januarja, ko so arabski svet začele pretresati ljudske vstaje, pa že okoli 40.