Sirija prejema vojaško pomoč Irana, Rusije, na bojišče pa je iz Libanona na pomoč prišel Hezbolah. Na drugi strani bodo uporniki po orožju in denarju iz Katarja in Savdske Arabije zdaj dobili še vojaško pomoč ZDA, Turčije, Velike Britanije, Francije ... Foto: EPA
Sirija prejema vojaško pomoč Irana, Rusije, na bojišče pa je iz Libanona na pomoč prišel Hezbolah. Na drugi strani bodo uporniki po orožju in denarju iz Katarja in Savdske Arabije zdaj dobili še vojaško pomoč ZDA, Turčije, Velike Britanije, Francije ... Foto: EPA
Izjava "prijateljic Sirije", potem ko so prižgale zeleno luč za vojaško pomoč upornikom.
Kusair
Sirske vladne sile so pred nekaj tedni ob veliki pomoči Hezbolaha iz rok upornikov iztrgale strateško pomembno obmejno mesto Kusair. S tem je pobuda v krvavi državljanski vojni uradno prešla nazaj v roke režima Bašarja Al Asada. Foto: EPA
“Oboroževanje upornikov nujno za mir v Siriji”
Zelena luč za oboroževanje upornikov

V Dohi so se sešli zunanji ministri 11 vodilnih držav iz skupine "prijateljic Sirije", ki so se zedinile glede pomoči za upornike, ki so po dobrih dveh letih upora in državljanske vojne v Siriji izgubili vojaško pobudo na terenu. Prav vojaški razvoj dogodkov, ko je vladajoči režim ob izdatni pomoči Hezbolaha sprožil uspešno ofenzivo, je privedel do tega, da so se ZDA in zaveznice odločile za odkrito vojaško podporo upornikov.

Podpora za vzpostavitev ravnotežja na bojišču
Na srečanju so sodelovali predstavniki Velike Britanije, Francije, ZDA, Nemčije, Italije, Jordanije, Savdske Arabije, Katarja, Združenih arabskih emiratov, Turčije in Egipta.

Prijateljice Sirije so se dogovorile, da "bodo hitro zagotovile ves potreben material in opremo za opozicijo na terenu - vsaka država na svoj način, da bi to opoziciji pomagalo upirati se brutalnim napadom režima in njegovih zaveznikov".

S silo prisiliti režim k pogovorom
Sočasno so ministri, ki se zavzemajo za strmoglavljenje Bašarja Al Asada, obsodili "posredovanje Hezbolahove milice in bojevnikov iz Irana in Iraka", od katerih njim nasprotne sile zahtevajo takojšnji umik iz Sirije.

"ZDA in druge tukaj zbrane države, vsaka na svoj način, bodo povečale in razširile spekter pomoči politični in vojaški sirski opoziciji," je bil odločen ameriški zunanji minister John Kerry. Ob tem je Kerry Asada obtožil, da je konflikt zaradi podpore Irana in libanonskega gibanja Hezbolah naredil mednarodnega.

Katarski premier, šejk Hamad bin Džasim Al Tani, je zbrane države pozval, naj z orožjem pomagajo sirskim upornikom vzpostaviti ravnovesje v bojih, saj bi po njegovem prepričanju to lahko pripomoglo k miru. "Miren konec ne bo mogoč, dokler se ne vzpostavi ravnovesje na bojišču, saj bo le tako mogoče prisiliti režim, da sede k pogovorom," je prepričan Al Tani, ki velja za najbolj zagrizenega podpornika sirskih upornikov.

"Odgovor na pereče vprašanje, ali naj sirski opoziciji zagotovimo kakršno koli vojaško pomoč, ostaja enak: O tem nismo sprejeli nobene odločitve," je britanski minister William Hague potrdil, da se VB še ni odločila o vojaški pomoči upornikom.

Upornikom po porazih novo in boljše orožje
Glavna tema pogovorov je bila vojaška in druga pomoč sirskim upornikom, potem ko so ti v zadnjem času izgubili pobudo na bojišču, saj so vladne sile zavzele nekatera strateško pomembna območja. Vojaški vodja sirske opozicije Salim Idris je pred kratkim prijateljice Sirije pozval, naj upornikom zagotovijo protitankovske in protiletalske rakete za boj proti vladnim silam.

Do zdaj so zahodne države upornikom zagotavljale le nevojaško opremo, vendar je ameriški predsednik Barack Obama napovedal spremembo te politike, potem ko so Američani dobili v roke dokaze, da so vladne sile v boju proti upornikom uporabile kemično orožje. Za zdaj še ni znano, kakšno orožje bodo ZDA dobavile opozicijskim silam.

Mirovna konferenca v Ženevi obstranska tema
Ob tem Katar in Savdska Arabija že več kot leto javno priznavata, da upornikom izplačujeta plače, hkrati pa sicer raznolikim uporniškim silam dobavljata tudi orožje in jim omogočata urjenje na ozemlju svojih držav.

Na srečanju v katarski prestolnici bo govor tudi o mirovni konferenci za končanje konflikta v Siriji, ki je od marca leta 2011 zahteval več kot 90.000 smrtnih žrtev. Rusija in ZDA so predlagale mirovno konferenco o sirskem vprašanju, ki naj bi potekala v Ženevi.

Izjava "prijateljic Sirije", potem ko so prižgale zeleno luč za vojaško pomoč upornikom.
“Oboroževanje upornikov nujno za mir v Siriji”
Zelena luč za oboroževanje upornikov