Ana Politkovska je postala simbol zatiranja novinarjev in neodvisnih medijev v Rusiji. Foto: EPA
Ana Politkovska je postala simbol zatiranja novinarjev in neodvisnih medijev v Rusiji. Foto: EPA

Aretacija predstavlja pomemben korak naprej v primeru smrti novinarke, ki je bila znana po ostrih kritikah ruskih oblasti in so jo leta 2006 umorili pred vrati njenega stanovanja.

Upokojeni policijski polkovnik Dmitri Pavljučenko je osumljen organizacije skupine kriminalcev, ki naj bi izvedla umor, in dobave orožja, s katerim so jo umorili. Naročnik umora sicer še vedno ostaja neznan.

"V skladu z rezultati preiskave je Pavljučenko od neznanega posameznika prejel ukaz, naj organizira uboj Ane Politkovske v zameno za denarno nagrado, in se s tem strinjal," je pojasnil predstavnik ruskega preiskovalnega odbora Vladimir Markin.

Nagrade za novinarsko delo
Novico o pomembni aretaciji so v torek prvi objavili v ruskem časopisu Nova Gazeta, za katerega je delala tudi Politkovska, ki je kot ostra kritičarka Kremlja in ruske politike v Čečeniji prejela številne mednarodne nagrade za novinarsko delo.

V svojih kritikah je med drugim Vladimirja Putina, ko je bil ta še ruski predsednik, obtoževala, da je nemire v ruski republiki Čečeniji izkoriščal za omejevanje demokracije v državi.

Umor Politkovske je vzbudil ogorčenje povsod po svetu in pokazal, da se ruski novinarji, ki niso naklonjeni režimu, spoprijemajo s pomanjkanjem varnosti.