Obamo naj bi skušali napadalci zabosti z nožem. Foto: EPA
Obamo naj bi skušali napadalci zabosti z nožem. Foto: EPA
Varnostniki med obiskom Obame
Novinarje so v nedeljo in ponedeljek pregledali temeljiteje. Foto: EPA

Napad naj bi skušal izvesti državljan Sirije, ki so ga prijeli že prejšnji teden, tako da se predsedniku ni uspel niti malo približati. Predstavniki varnostnih sil pri tem opozarjajo, da so ameriški predsedniki pogosto tarča groženj, hkrati pa ugotavljajo, da je pri Obami teh še več. "Življenje se nadaljuje," je dejal predstavnik oblasti, ki je bil seznanjen s primerom. Sam meni, da so primer vzeli še toliko bolj resno, ker se je Obama mudil na svojem prvem uradnem izletu prek oceana.

Bela hiša tega ni želela komentirati, Tajna služba, ki skrbi za predsednikovo varnost, pa je sporočila, da vedno tesno sodeluje s službami v državi gostiteljici, ki gosti predsednika.

Predstavljal se je za novinarja
O nameri o atentatu je prvi poročal savdijski časopis Al Vatan, ki je razkril, da so turške varnostne službe v povezavi z namero o atentatu na Obamo v petek prijele moškega sirskega rodu. Takrat je bil ameriški predsednik v Strasbourgu, kjer je potekal vrh Nata, v Turčijo pa je pripotoval šele v nedeljo.

Domnevni napadalec naj bi se predstavljal za novinarja arabske medijske hiše Al Džazira, skupaj s tremi sodelavci pa naj bi načrtovali, da bi ameriškega predsednika z nožem zabodli med vrhom Zavezništva civilizacij v Carigradu, piše omenjeni časopis.

Vodja urada Al Džazire v Carigradu je dejal, da o napadalcu nimajo nobenih podatkov in da se je do akreditacije dokopal s prevaro. Po poročanju ameriških uradnikov pa za zdaj še ni znano, ali se je Sirijec, ki živi v Carigradu, dokopal do prave novinarske akreditacije, ali je le to ponaredil.

OBAMA NENAPOVEDANO V IRAKU

Obama je danes nenapovedano prispel v Irak. Gre za njegov tretji obisk te države, a prvi, odkar je predsednik. V Bagdadu se je srečal z vrhovnim poveljnikom ameriških sil v Iraku in z več 100 ameriškimi vojaki. Po srečanju je povedal, da je v državi potrebno postoriti še veliko. Bela hiša obiska ni napovedala iz varnostnih razlogov.


Temeljitejši pregledi
V nedeljo so bili ameriški in drugi mednarodni novinarji, preden so se lahko vkrcali na polet iz Prage v Ankaro, deležni temeljitejših pregledov omenjene Tajne službe. Prav tako temeljito so jih pregledali tudi v ponedeljek, ko so iz Ankare leteli v Carigrad.

Ameriške oblasti so sicer zanikale, da bi bili temeljitejši pregledi posledica informacij, da bi se lahko načrtovalci napada infiltrirali v novinarske vrste. Dodali so, da je Tajna služba te preglede opravila, ker je menila, da pregledi turških služb niso bili zadostni.

M. R.