V ZDA živi enajst milijonov nezakonitih priseljencev. Foto: Reuters
V ZDA živi enajst milijonov nezakonitih priseljencev. Foto: Reuters
Priseljenci v ZDA zahtevajo ureditev statusa

Na usklajenih protestih se je po vsej državi zbralo na tisoče ljudi, ki so želeli na tak način pritisniti na kongres. Zakon sicer trenutno obravnavajo senatorji in naj bi ga kmalu sprejeli, s tem pa naj bi nezakoniti priseljenci dobili pravni status.

Podprli demokrate
V ZDA živi okoli 11 milijonov nezakonitih priseljencev, večina od njih je iz Latinske Amerike. Z novo zakonodajo si obetajo hitrejšo pot do pridobitve ameriškega državljanstva. Latinskoameričani so na novembrskih predsedniških volitvah v velikem številu podprli Baracka Obamo in druge demokratske kandidate, zato zdaj želijo nekaj v zameno.

Zborovanja so potekala v New Yorku, Washingtonu, San Franciscu in več deset drugih mestih. Med protestniki so bili različni ljudje, od kmetov, gospodinj in vodij sindikatov do priseljenskih aktivistov.

Američani koreniteje niso spremenili svoje priseljenske zakonodaje od leta 2007, ko je predlog sprememb pogorel v senatu. Leta 2010 je kongres razpravljal o "sanjskem zakonu" (Dream Act), ki bi poskrbel za mlade priseljence, ki so v ZDA prišli še kot otroci, a zakon ni bil sprejet.

Junija pa je Obama sprožil program, ki omogoča mladim nezakonitim delavcem, ki so v "obljubljeno deželo" prišli kot otroci, da zaprosijo za dveletni vizum, ki bi ga lahko po koncu tega obdobja obnovili. Ob tem je izrazil pričakovanje, da bi lahko bil novi priseljenski zakon sprejet v prvi polovici letošnjega leta.

Priseljenci v ZDA zahtevajo ureditev statusa