Svet
Ramush Haradinaj
Kosovske oblasti s premierjem Haradinajem na čelu so nehale nasprotovati posebnemu sodišču za vojne zločine na Kosovu (KRSJI). Foto: Reuters
Dick Marty
Švicarski politik Dick Marty je leta 2011 v Svetu Evrope predstavil odmevno poročilo o zločinih nekdanje Osvobodilne vojske Kosova (OVK). Foto: EPA
Johannes Hahn
Komisar EU-ja za širitev Johannes Hahn je poudaril, da pravno zavezujoč sporazum med Srbijo in Kosovom ne pomeni nujno priznanja neodvisnosti. Foto: EPA

Dodaj v

Priština nehala nasprotovati posebnemu sodišču za vojne zločine na Kosovu

Prve obtožnice na sodišču za vojne zločine na Kosovu je pričakovati februarja
9. februar 2018 ob 19:24
Priština - MMC RTV SLO, STA

Kosovske oblasti so pod pritiskom veleposlaništev evropskih držav prenehale nasprotovati posebnemu sodišču Evropske unije za vojne zločine na Kosovu (KRSJI), mnogo evropskih držav in ZDA so odločitev pozdravile.

"Samo s spoštovanjem vladavine prava in zagotavljanjem pravičnosti za vse žrtve lahko Kosovo potrdi svojo zrelost kot država in pripravljenost na polno vključitev v Evropo in mednarodno skupnost," so v skupnem sporočilu v četrtek zapisala veleposlaništva Francije, Nemčije, Italije, Velike Britanije in ZDA na Kosovu. Ob tem so izrazili pričakovanje, da bodo kosovski voditelji držali obljubo in da bodo kosovske institucije spoštovale to zavezo.

Dodali so, da bo podpora posebnemu sodišču omogočila nadaljevanje podpore najtesnejših prijateljev in zaveznikov Kosova v času praznovanja desete obletnice razglasitve neodvisnosti, je poročal bruseljski spletni bilten EU Observer.

Kosovski premier Ramush Haradinaj je pod pritiskom veleposlanikov omenjenih držav, še posebej ameriškega predstavnika Grega Delawieja, nehal podpirati prizadevanja za ukinitev sodišča, poročanja lokalnih medijev povzema srbska tiskovna agencija Tanjug. Tudi kosovski predsednik Hashim Thaci in predsednik parlamenta Kadri Veseli sta po poročanju EU Observerja storila enako.

Obtožbe na račun OVK-ja
Priština je bila pod velikim pritiskom mednarodne skupnosti z ZDA in EU-jem na čelu, da mora oblikovati posebno sodišče, ki bo preiskalo obtožbe na račun pripadnikov nekdanje Osvobodilne vojske Kosova (OVK). Ta pritisk se je okrepil po odmevnem poročilu švicarskega politika Dicka Martyja v Svetu Evrope leta 2011, ki je OVK-ju med letoma 1998 in 1999 očital hude vojne zločine nad Srbi in Romi, od ugrabitev in množičnih usmrtitev do trgovine z njihovimi organi.

KRSJI naj bi preiskal očitke Dicka Martyja, ki je v poročilu omenil tudi kosovskega predsednika Thacija in predsednika parlamenta Veselija. Priština mu je zato dolgo nasprotovala. Razlog za nasprotovanje sodišču je bil tudi, da naj bi to obravnavalo le očitke iz Martyjevega poročila, ne pa tudi zločinov, ki so jih na Kosovu zagrešili Srbi.

Posebno sodišče za vojne zločine na Kosovu ima sedež v Haagu, njegovo delovanje financira EU, je pa del kosovskega pravosodnega sistema. Delovati je začelo lani poleti, prve obtožnice pa je po poročanju medijev pričakovati ta mesec.

Dogovor pogoj za srbsko vključevanje v EU
Medtem je Evropska komisija v strateškem načrtu za Zahodni Balkan zapisala, da bi se Srbija lahko Evropski uniji pridružila do leta 2025, če bo predtem s Kosovom sklenila pravno zavezujoč dvostranski dogovor. Nekateri politični predstavniki Kosova so si to razlagali kot navodilo, da mora Srbija priznati neodvisnost Kosova, a je evropski komisar za širitev Unije Johannes Hahn v Beogradu pojasnil, da ni nujno tako ter da je možnosti veliko.

Rusija in Kitajska proti kosovski neodvisnosti
Na zasedanju Varnostnega sveta Združenih narodov na temo Kosova je ruski predstavnik Vasilij Nebenzja dejal, da Kosovo še nima ustrezne perspektive za neodvisnost. Temu mnenju se je pridružila tudi Kitajska, ki spoštuje srbsko suverenost, medtem ko sta ameriški in francoski veleposlanik na Kosovu državo pozvala k spoštovanju pravosodja in pozvala k razrešitvi umora srbskega politika Oliverja Ivanovića.

J. R.
Prijavi napako
Komentarji
komsomolec
# 09.02.2018 ob 19:46
kosovo fake state.
zda jih ne rabijo več, kmalu jih bodo zavrgli in potem se bo začel lov na teroriste in zločince.
Bivši uporabnik
# 09.02.2018 ob 19:40
Jp... Posebno izbrani narod.. Albanci... Eni od redkih, ki imajo, kar dve državi....
Kekec99
# 09.02.2018 ob 19:58
Včeraj se je Haradinaj srečal z direktorjem FBI, najbrž js že vsse zmenjeno. Mogoče kakšen članek o tem kako je ameriški general Haradinaju izdajal lokacije zaščitenih prič, da jih je ta lahko dal umoriti?
el CARTEL
# 09.02.2018 ob 22:55
tole je že smešno, na ravni kakega Monty Pythona.

1. kosovo se dela, da je država. Haradinaj pravi,d a sodišča za zločine ne bo in da bodo bivši teroristi UČKja branili svoje soborce
2. Nanj pritisne zahod. Sodišče bo. Še eno kvazi zodišče za raziskovanje nižjih izvršiteljev in brez obsodb komandne odgovornosti ali zločinskih združenj (ker kaj je temelj UČK kot zločinsko združenje).
3. Srbija se pretvarja,d a ni priznala kosova, ampak bo pa sprejela bilateralne dogovore s "svojo" pokrajino.
4. vse EU države sploh še niso priznale kosova, ampak se pretvarjamo, da so, ker ga je Nemčija in ker ga je Francija.
5. Vsi skupaj pa se pretvarjamo, da Bosta Srbija in Kosovo lahko prišla v EU - čeprav ga ene 5 EU držav ne priznava.

smešno.
J@st
# 10.02.2018 ob 10:35
Kekec99
# 09.02.2018 ob 19:58
Prijavi neprimerno vsebino
Včeraj se je Haradinaj srečal z direktorjem FBI, najbrž js že vsse zmenjeno. Mogoče kakšen članek o tem kako je ameriški general Haradinaju izdajal lokacije zaščitenih prič, da jih je ta lahko dal umoriti?
--------------------
Sem brala na facebooku ja.

Je bil zelo navdušen, kako so ga sprijeli in so mu obljubili vsakršno podporo. Dobil se je tudi z zloglasno Madeleine Albright...
Tako da bo to sodišče le farsa, ker bodo obsodili le nepomembne kriminalce ta glavni kriminalci pa bodo še vedno na oblasti.
firtoh
# 09.02.2018 ob 22:47
Ta Haradinaj že na fotki deluje psihopatsko.Če pomislim,da smo imeli interpelacijo zaradi njega.....ajejej
cairns
# 09.02.2018 ob 21:28
Priština nehala nasprotovati posebnemu sodišču za vojne zločine na Kosovu

Lakota, kriminal in mednarodna izolacija sta pripomogla k temu.

Kosovo je ameriška sramota.
pancho
# 09.02.2018 ob 20:02
Trese se gora, skotila se bo miš
Kekec99
# 10.02.2018 ob 08:19
@vojnaslo91
V politiki ni ljubezni le lastni interesi, Španija ne priznava Kosova zaradi lastnih interesov in ne zaradi neke ljubezni do Srbov. Kar se tiče držav ki so ga priznale, pa so ga priznale zaradi lastnih interesov in ne zaradi ljubezni do albancev živečih na Kosovu. Tuji politiki ki so bili vpleteni v priznanje Kosova pa sedaj imajo tam firme ki se ukvarjajo z telekomunikacijami in podobno, vse je posel, tudi življenja ljudi za katera jim v bistvu ni mar.
kip
# 09.02.2018 ob 23:12
Priština nehala nasprotovati posebnemu sodišču za vojne zločine na Kosovu
Prve obtožnice na sodišču za vojne zlo

Sedaj ko so vse priče izginile ali spremenile entiteto in so vsi dokazi izginili so pa pripravljeni sodelovati.Vse najhujše zločince bo to sodišče oprostilo in jih opralo vsake krivde da bojo lahko nemoteno naprej politično delovali.
Kar se pa tiče da bo Srbija priznala Kosovo kot neodvisno državo pa mislim da je ta vlak že odpeljal saj tudi če bi to Srbija želela storiti tega zaradi Rusije Kitajske ter tudi Španije in še nekaterih držav ne more storiti saj bi jo te države potem uničile .
J@st
# 09.02.2018 ob 21:45
Kekec99
Misliš na knjigo "Macchiato diplomacija" ?
J@st
# 10.02.2018 ob 10:47
granadir
# 09.02.2018 ob 19:40
Prijavi neprimerno vsebino
Jp... Posebno izbrani narod.. Albanci... Eni od redkih, ki imajo, kar dve državi....
-------------------------
Namen je ustvariti še ene ZDA - Združene države Albanije že na Balkanu.

Daj, prosim, poglej ZS.
Kekec99
# 09.02.2018 ob 21:52
J@st
Ja, na to knjigo sem mislil, hvala.
Kekec99
# 09.02.2018 ob 21:37
@Kobalt
Ime mu je Martin Heipertz, mogoče se laže on?
J@st
# 09.02.2018 ob 21:34
Kosovske oblasti s premierjem Haradinajem na čelu so nehale nasprotovati posebnemu sodišču za vojne zločine na Kosovu
---------------------
In ta nesporazum s kriminalcem na čelu želijo sprejeti v EU... nestrpno čakam.
Kekec99
# 09.02.2018 ob 21:32
@Kobalt
če ne navedeš vira, lahko zaključim da lažeš?
----------------------------------------
Nemška vlada ima dokaze, ekspert nemške vlade ki je deloval na Kosovu je pred kratkim izdal knjigo, med drugim v njej piše tudi o umorih prič. Ime mu je Martin, ostalega se ne spomnim.
generacija56
# 10.02.2018 ob 11:17
Ameriškemu sodišču morajo dovoliti, da zapre nekaj žrtvenih kozlov.
Samo za to, da se ve, kdo je "gazda".
Potem bodo gazde dovolili, da se približajo njihovi kreaciji, EU.
Bo že padla kakšna drobtinica z mize...
Zeeeh.... Nič novega.
el CARTEL
# 09.02.2018 ob 23:00
Martin Heipertz je v tej knjigi izjavil, da se nikoli ni počutil tako nemočnega kot na Kosovu (ker ga popolnoma kontrolira ZDA). in da niti ni vedel, kaj točno so hoteli s tako "državo" Amerika in Nemčija, razen "stabilnosti". NAto naivno reče, da so vsaj stabilnost dobili.

stabilnost, kjer se EU boji, da bo srbija šla k rusom, kosovo pa v islamski radikalizem, medtem ko jim obljublja EU perspektivo, ki realno ne obstaja (razen če kot po čudežno kaka Španija ne prizna kosovo in s tem zdesetka svoje ozemlje).
Enostavno
# 10.02.2018 ob 11:06
vojnaslo91

Ker si konstantno proti Jugoslaviji,Srbiji,Sovjetski zvezi,Rusiji...proti Donbasu,Novorusiji...kje so slovenci,ki bi morali biti v Hagu zaradi svojega delovanja od 1990 naprej?
So vsi spremenjeni v nedolžne angele pod okriljem RKC in EU?
Kekec99
# 09.02.2018 ob 22:13
@Kobalt
Je objavil Haradinaj na ksistbukli (facebook).
Kobalt
# 09.02.2018 ob 22:08

Kekec99 je napisal(-a)

Včeraj se je Haradinaj srečal z direktorjem FBI, najbrž js že vsse zmenjeno.


Vir za tole sem pričakoval. Trenutno je direktor Wray. Da bi se pa on srečal s Haradinajem, mi ne najde ničesar.

Hvala za pojasnilo. Na žalost Macchiato diplomatija knjige ni v slovenskem jeziku, prav tako ni v slov. knjižnicah izvirnika. Niti mi cobiss ne najde nič od tega avtorja.
Ne bom pa trdil, da omenjeni Heipertz ne more biti kredibilen vir. Wiki pravi da je ekonomist z doktoratom. Tudi bibliografija zgleda vredu. Bi bilo fino dobiti knjigo v roke.
Robiland
# 09.02.2018 ob 20:53
to so sele ameriski hlapci, nasi izgledajo celo suvereni proti njim.
sas
# 10.02.2018 ob 11:04
Jp... Posebno izbrani narod.. Albanci... Eni od redkih, ki imajo, kar dve državi....

Potem takem morajo bit pa Arabci več kot posebni ...
RitkaOrka
# 10.02.2018 ob 15:20
@vojnaslo
Edini razlog, da spanija ne priznava kosova je katalonija. V politiki ni ljubezni, ampak samo interesi
RitkaOrka
# 10.02.2018 ob 15:18
Obramba pred agresorjem ni zlocin.
somebody_87
# 10.02.2018 ob 13:05
Btw, vse države v EU razen Španije so priznale kosovske potne liste in ja tudi Rusija je ena izmed njih. Kosovski športniki so že bili na Evropskem prevenstvu v Rusiji, brez večjih problemov.
Tao3
# 10.02.2018 ob 10:18
Bolj kultivirani od Hrvatov ...
Kobalt
# 09.02.2018 ob 20:30
Slika 2: a ni to naš bivši guverner centralne banke, dr. Gaspari? :))

Izjemna podobnost!
pedalski
# 10.02.2018 ob 04:35
granadir, praktično vsi balkanski narodi imajo dve državi
Kobalt
# 09.02.2018 ob 20:27
@komsomolec

kosovo je failed "state", morda tudi rogue "state"

@pancho

deliiva isto mnenje

@Kekec99

če ne navedeš vira, lahko zaključim da lažeš?
vojnaslo91
# 09.02.2018 ob 23:30
Španija ne goji neke velike ljubezni do Srbije. Tako da zanašanje na Španijo je zelo naivno.
Španija je edina malo bolj pomembna EU država, ki za enkrat blokira Kosovo na poti v EU.
Grčija, Ciper, Slovaška, Bolgarija? Ne se hecat.
vojnaslo91
# 09.02.2018 ob 22:51
Ne vem no.... za obžalovanje za napačno srbsko politiko na Kosovem v drugi polovici devetdesetih let... se mi zdi to prepozno.Dejstva so znana.... v državi Kosovo skoraj ni Srbov.

Če je največji problem ta... da imajo Albanci dve državi. Se da to hitro rešit. Kosovo se priključi Albaniji.
Kazalo