Papež Benedikt XVI. se je pred časom sešel z vrhom Katoliške cerkve na Irskem, da bi razpravljali o odzivu na razkritje zlorab v irskih katoliških ustanovah, v petek pa je bil na zasebnem pogovoru pri papežu nemški nadškof. Foto: EPA
Papež Benedikt XVI. se je pred časom sešel z vrhom Katoliške cerkve na Irskem, da bi razpravljali o odzivu na razkritje zlorab v irskih katoliških ustanovah, v petek pa je bil na zasebnem pogovoru pri papežu nemški nadškof. Foto: EPA
Dunajski dečki
Imen nekdanjih članov zbora Dunajski dečki, ki sta se oglasila z obtožbami o zlorabi, niso razkrili. Foto: EPA
Vatikan o spolnih zlorabah

Tedanji papež Janez Pavel II. je leta 2001 poveril kongregaciji za doktrino vere, da obravnava primere domnevnih zlorab otrok v Rimskokatoliški cerkvi v zadnjega pol stoletja.

"V 60 odstotkih primerov gre za efebofilijo, torej nagnjenje k najstniškim fantom. V desetih odstotkih primerov pa gre za pravo pedofilijo," je za katoliški časnik L'Avvenire povedal tožilec Charles Scicluna. "To je še vedno preveč primerov, a treba je priznati, da problem ni tako razširjen, kot ga nekateri prikazujejo. Upoštevati je treba, da je na svetu 400.000 duhovnikov," je še dejal Scicluna.

"Sveti oče je prevzel odgovornost"
"V desetih odstotkih primerov, pri katerih so obstajali nesporni dokazi, je sveti oče prevzel odgovornost in odredil laizacijo odgovornega duhovnika. V nadaljnjih desetih odstotkih primerov so obtoženi duhovniki sami zahtevali odvzem položaja, mi pa smo zahtevo odobrili. V te zadnje primere so bili vpleteni duhovniki, ki so imeli pedofilske fotografije in so bili zato kaznovani v civilnem pravosodju," je pojasnil tožilec.

Lombardi: Papeža jim ni uspelo vplesti
Tiskovni predstavnik Vatikana Federico Lombardi pa je v pogovoru za vatikanski radio dejal, da se v primere spolnih zlorab otrok v Cerkvi želi vplesti tudi papeža Benedikta XVI. "Jasno je, da so v zadnjih dneh nekateri ljudje - z opazno vztrajnostjo v Regensbergu in Münchnu - iskali elemente osebne vpletenost svetega očeta v primere zlorab. A jasno je, da jim ni uspelo," je menil.

Nekdanji münchenski škof je potrdil navedbe, da je papež Benedikt XVI. leta 1980, ko je bil še nadškof Joseph Ratzinger v Nemčiji, nevede iz neke druge škofije odobril bivanje za duhovnika, obtoženega, da je 11-letnega fanta prisilil v oralni spolni odnos. Kasneje je Ratzingerjev pomočnik zatrdil, da je odgovornost za premestitev duhovnika sprejel on in ne kasnejši papež. Papež je tesno povezan tudi s primerom zlorab v ugledni katoliški internatski šoli za dečke v Regensburgu, ki jo je med letoma 1964 in 1994 vodil njegov brat Georg.

Rimskokatoliško cerkev so v zadnjih letih prizadeli številni škandali, povezani s pedofilijo med duhovniki. Zadnji je izbruhnil v Avstriji, kjer so trem duhovnikom zaradi zlorab prepovedali opravljati duhovniško službo. Cerkev je v vseh primerih obljubila, da bodo zadeve, četudi so se dogajale pred več desetletji, raziskali.

Domnevne zlorabe v zboru Dunajski dečki
Bolj kot spolne zlorabe duhovnikov v Avstriji te dni odmevajo obtožbe dveh zdaj še odraslih nekdanjih članov znamenitega zbora Dunajski dečki o tem, da sta bila, ko sta še pela v zboru, spolno zlorabljena. Moška sta danes stara 33 in 51 let. Sum spolnih zlorab v slavnem zboru so začeli uradno preiskovati. Zbor Dunajski dečki, ki ni povezan s Cerkvijo, je bil ustanovljen leta 1498. V njem poje sto fantov, starih med deset in 14 let, ki so razdeljeni v štiri zbore.

Vatikan o spolnih zlorabah