Številni otroci so v prostitucijo prisiljeni, ker živijo v nevzdržnih razmerah. Foto: EPA
Številni otroci so v prostitucijo prisiljeni, ker živijo v nevzdržnih razmerah. Foto: EPA
Zvodniki otroke v prostitucijo zvabijo tudi pod pretvezo, da si bodo denar služili z lažjimi deli, kot je prodajanje časopisov na ulicah. Foto: EPA
Mlade deklice pogosto postanejo spremljevalke bogatih turistov. Foto: EPA
Številni otroci, ki so žrtve prostitucije, so okuženi z virusom HIV ali aidsom. Foto: EPA

Otroška prostitucija je postala težava, pred katero si oči zatiska ves svet. Prostitucija otrok, kot vse druge oblike zlorabe otrok, ni le vzrok številnih smrti med otroki, ampak predstavlja tudi eno najhujših kršitev njihovih pravic in dostojanstva. Po nekaterih ocenah je v prostitucijo vsako leto prisiljenih približno milijon otrok po vsem svetu.

Otroci, ki se ukvarjajo s prostitucijo, so v to prisiljeni, ker živijo v povsem nevzdržnih razmerah, so jih starši odgnali od doma ali pa so žrtve psihičnega in fizičnega nasilja ter spolnih zlorab že dalj časa, s tem pa se zapletejo v začaran krog, iz katerega se zelo težko rešijo. V prostitucijo so prisiljene predvsem deklice, čeprav tudi število dečkov iz leta v leto narašča.

Na tisoče otrok prisiljenih v prostitucijo
Žrtve otroške prostitucije so tako fantje kot dekleta, nekateri med njimi so stari le deset let, povprečna starost otrok, ki so prisiljeni v prostitucijo, pa je med 11 in 13 leti. Večina žrtev prihaja iz držav tretjega sveta, otroška prostitucija pa ni neznan pojem niti v razvitih državah zahodnega sveta, predvsem v Evropi, Severni Ameriki, na Japonskem in v Avstraliji. Iz številnih poročil je mogoče razbrati, da so otroci predvsem žrtve krajevnih zvodnikov, ki jih prodajajo strankam, zlorabljajo pa jih tudi pedofili in tuji turisti. V zadnjih letih je otroška prostitucija postala vse bolj pomemben del spolnega turizma v številnih eksotičnih državah.

Številke so strašljive. Po ocenah mednarodnih organizacij je otroška prostitucija najbolj razširjena v Indiji, kjer se prostituira med 400.000 in 575.000 otrok (tam so zaradi svetle kože najbolj cenjene deklice iz Nepala, po možnosti device), sledi Brazilija, kjer je žrtev otroške prostitucije med 100.000 in 500.000 otrok, 300.000 otrok se prostituira v ZDA, na Tajskem in na Kitajskem priližno 200.000, na Filipinih pa med 60.000 in 100.000 (samo v mestu Angeles City so našteli več kot 200 bordelov, kjer delajo otroci).

Otroci okuženi s spolnimi boleznimi
Zaradi prostitucije se na milijone otrok okuži s spolno prenosljivimi boleznimi, med katerimi najbolj narašča število tistih, ki so okuženi z aidsom ali virusom HIV, številni otroci so žrtve posilstev, ogromno deklic zanosi, veliko otrok pa zaradi neizhodnega položaja naredi samomor. Podatki iz Azije kažejo, da je med tistimi otroci, ki so delali v bordelih, med 50 in 90 odstotkov okuženih z virusom HIV.

Prostitucija za žepnino?
Medtem ko so otroci večinoma prisiljeni v prostitucijo, pa predvsem v razvitih državah najdemo tudi take, ki se za prostitucijo odločijo prostovoljno. Pred kratkim je v Veliki Britaniji v javnost prišla novica, da se je 15-letna deklica, iz povprečne družine in odlična učenka, odločila, da se bo v prostem času ukvarjala s prostitucijo. Deklica z delom ob popoldnevih in koncih tedna zasluži kar 1.700 britanskih funtov na teden, kar je več, kot zaslužijo povprečni delavci.

Prostitucija otrok postaja vse resnejša težava vsega sveta, rešitve pa ni od nikoder. Mednarodne (vladne in nevladne) organizacije se sicer zavzemajo, da bi otroke iztrgale iz krempljev prostitucije in zagotovile ustrezne službe, ki bi jim pomagale pri vrnitvi v normalno življenje, a to ni dovolj. Za uspešnost take kampanje bi potrebovali usklajeno svetovno koordinacijo in spremembo zakonodaje na nacionalni in mednarodni ravni, ki bi resnično odpravila prostitucijo otrok in preprečila vse s tem povezane težave.

Brina Tomovič
brina.tomovic@rtvslo.si