Protest za zdaj poteka mirno. Foto: EPA
Protest za zdaj poteka mirno. Foto: EPA

Kot poročajo tuje tiskovne agencije, protest za zdaj poteka mirno. Protestniki zahtevajo odprtje meje in med drugim nosijo transparente z napisi: "Mi obstajamo." Zaradi protesta so na hrvaški strani meje v Tovarniku okrepili prisotnost policije. Večernji list piše, da razmere ob meji spremlja več deset hrvaških policistov, pa tudi policijski helikopter.

Večernji list še dodaja, da ni informacij, da bi prebežniki skušali prečkati mejo, naj bi pa nekateri postavili šotore. Po zaprtju balkanske begunske poti na začetku lanskega leta so v Srbiji obtičali številni prebežniki. Po najnovejših podatkih jih je tam še okoli 4.500, na začetku leta pa jih je bilo skoraj dvakrat toliko.

Madžarska in Hrvaška vračata prebežnike
Srbsko združenje za pomoč prebežnikom je medtem sporočilo, da Hrvaška in Madžarska v Srbijo vsak dan nezakonito vrneta več deset prebežnikov ter s tem kršita tako dvostranske sporazume kot mednarodne pogodbe in evropska pravila. Kot je dejal direktor Centra za zaščito in pomoč prosilcem za azil Radoš Đurović, iz Hrvaške v Srbijo vrnejo vsak dan najmanj 30 ljudi, iz Madžarske pa prebežnike dobesedno porivajo nazaj v Srbijo skozi ograje pri mejnih prehodih Kelebija in Horgoš.

Po podatkih centra, ki jih povzema hrvaška tiskovna agencija Hina, so letos iz Hrvaške v Srbijo nezakonito deportirali več kot 500, iz Madžarske pa več kot tisoč prebežnikov iz Afganistana, Pakistana, Iraka in Sirije.

Protest prebežnikov v Šidu
Protest prebežnikov v Šidu