Kljub protestu je Correa zagotovil, da ne bo umaknil odločitve o znižanju prispevkov za policiste in vojake. Foto: EPA
Kljub protestu je Correa zagotovil, da ne bo umaknil odločitve o znižanju prispevkov za policiste in vojake. Foto: EPA
Rafael Correa
Predsednik se je moral pred protestniki ubraniti z zaščitno masko. Foto: EPA
V Ekvadorju upor policistov in vojske

Pripadniki vojske in policije so protestirali zoper odločitev narodne skupščine, da jim zmanjša prispevke k njihovim plačam, protest pa se je nato sprevrgel v pravi upor, saj so policisti zasedli največjo policijsko postajo v prestolnici Quito, medtem ko so vojaki zasedli pristajalne steze na mednarodnem letališču.

Okoli tisoč policistov je zasedlo policijsko postajo, kjer je protestnike skušal nagovoriti predsednik Correa, a so ga ti pričakali z vedri vode. Pozneje je v telefonskem pogovoru s krajevnimi mediji povedal, da so ga protestniki napadli, zaradi česar je moral poiskati zdravniško pomoč.

"Gospodje, če hočete ubiti predsednika, tukaj je. Ubijte me, če hočete. Ubijte me, če imate pogum," je protestnikom dejal vidno pretreseni predsednik.

Correa je nekatere v vrstah policije obtožil zarote in izdaje, za opozicijo pa je dejal, da si prizadeva za državni udar v tej južnoameriški državi. Povedal je še, da ga v bolnišnici, kamor so ga odpeljali po poškodbi, iščejo policijski protestniki, ki bodo po njegovih besedah odgovorni, če se mu bo kaj zgodilo.

Ekvadorski zunanji minister Ricardo Patino je rojake pozval, naj mu v mirnem pohodu sledijo do bolnišnice in mu pomagajo iz nje rešiti predsednika.

Lopovi izkoristili odsotnost policistov
Po poročanju krajevnih medijev sta se plenjenje in ropanje iz prestolnice že razširila v druge dele države. Zaprli so banke, saj so policisti zapustili delovna mesta. Številni delavci in študenti so odšli domov.

Correa je dejal, da razmišlja o razpustitvi parlamenta, kjer poslanci njegove levo usmerjene stranke zavirajo sprejetje zakonov, s katerimi bi znižali stroške države. V skladu z ustavo, ki je bila sprejeta pred dvema letoma, lahko predsednik razpusti parlament in vlado z dekretom do novih predsedniških in parlamentarnih volitev.

Poveljnik ekvadorskih sil, general Luis Gonzalez, je poudaril, da bodo upoštevali ukaze vrhovnega poveljnika vojske, predsednika Corree, in uvedli "primerne ukrepe, ki jo bo vlada zahtevala" za ohranitev reda v državi.

Ekvador ima dolgo zgodovino politične nestabilnosti in v desetletju pred prihodom Corree so množični ulični protesti med gospodarsko krizo odnesli kar tri predsednike.

V Ekvadorju upor policistov in vojske