Ivo Sanader je že dolgo hvaležna tarča hrvaških medijev in javnosti, odpovedala se mu je tudi stranka, zdaj pa se je znašel pod drobnogledom tožilstva. Foto: Reuters
Ivo Sanader je že dolgo hvaležna tarča hrvaških medijev in javnosti, odpovedala se mu je tudi stranka, zdaj pa se je znašel pod drobnogledom tožilstva. Foto: Reuters

Sanader je osumljen vpletenosti v nezakonito poslovanje Hrvaških avtocest (Hac), Hrvaškega elektrogospodarstva (Hep) ter oglaševalskega zasebnega podjetja Fimi-media.

Sanader je tako prvi predsednik hrvaške vlade, ki je pod drobnogledom tožilstva in policije, poudarja Večernji list. Dodaja, da je Sanader v ospredju preverjanja več sto tisoč evrov, vrednih sumljivih pogodb med podjetjem Skladgradnja iz Imotskega in Hrvaškimi avtocestami.

Vpletanje v z državo povezana podjetja
Časnik spominja, da je bil eden izmed lastnikov Skladgradnje, Slaven Žužul, lani v priporu zaradi sumljivih pogodb za barvanje predorov na avtocesti proti Splitu, za katere je Hac plačal več kot tri milijone evrov.

Mediji poročajo, da je Sanader tudi vplival, da je Hep fiktivno zaposlil povratnika iz Avstralije Rada Buljubašića, ki je prejemal visoko plačo, ne da bi dejansko delal v elektrogospodarstvu.

Sanaderja povezujejo tudi z afero s Fimi-Medio, ki naj bi opravljala oglaševalske storitve za več javnih podjetij in ministrstev na podlagi domnevnega "priporočila" Sanaderja, ki je imel leta 2007 na vladi srečanje z direktorji in predstavniki ministrstev, na katerem naj bi bilo "dogovorjeno" sodelovanje.

Obremenilno pričanje prvega carinika
O tem naj bi preiskovalcem pričal nekdanji direktor uprave hrvaških carin Mladen Barišić, ki se je udeležil omenjenega srečanja. Barišić je bil tesen sodelavec Sanaderja in blagajnik takrat še njegovega HDZ-ja. Policisti so ga prijeli letos poleti, priznal pa naj bi, da je del denarja v gotovini nesel prav Sanaderju.

Barišićeva prijateljica Nevenka Jurak je bila direktorica Fimi-Medie. Jurakova je tudi v priporu, denar od oglaševanja - približno 5,5 milijona evrov - pa naj bi končal v zasebnih žepih in v črni blagajni HDZ-ja. V zvezi z afero Fimi-Medie hrvaški mediji omenjajo tudi nekdanjega tiskovnega predstavnika vlade in lastnika agencije za stike z javnostmi Ratka Mačka.

HDZ predal tožilstvu sporni denar
Hrvaški mediji so še poročali, da je novi blagajnik HDZ-ja Branko Bačić letos državnem tožilstvu predal torbo, v kateri je bilo približno dva milijona kun in 300.000 evrov ali skupaj približno 600.000 evrov. Ni znano, ali je to storil takoj po odstavitvi Barišića z mesta blagajnika HDZ-ja ali po tem, ko je Barišić končal v priporu.

Sanader je prejšnji teden zanikal vse obtožbe in obtožil premierko Jadranko Kosor in podpredsednika sabora Vladimirja Šeksa, da proti njemu izvajajo politični pregon. Sicer pa hrvaški mediji pišejo, da se je močno zožil obroč preiskovalcev okoli Sanaderja in da naj bi bil njegov pripor samo še vprašanje časa.