Poboj v Srebrenici je bil najhujši pokol na evropskih tleh po koncu druge svetovne vojne. Foto: Reuters
Poboj v Srebrenici je bil najhujši pokol na evropskih tleh po koncu druge svetovne vojne. Foto: Reuters
Srebrenica
Letos bo minilo 20 let od pokola, ki so ga julija 1995 zagrešile srbske sile. Foto: EPA

Tožilstvo je izdalo nalog za preiskavo proti nekdanjim pripadnikom centra za urjenje Jahorina v sestavi posebne brigade notranjega ministrstva Republike srbske. Srbsko tožilstvo in notranje ministrstvo zaradi zločinov v Srebrenici iščeta še nekaj posameznikov, za katere domnevajo, da so v sosednjih državah.

Gre za prve aretacije v Srbiji v povezavi s pokolom v Srebrenici. Osmerica je osumljena sodelovanja pri poboju več kot tisoč Bošnjakov v skladišču v kraju Kravica. Njihove posmrtne ostanke so našli v množičnih grobiščih na več lokacijah.

Mediji poročajo, da je med prijetimi tudi nekdanji poveljnik ene izmed enot posebne brigade Nedeljko Milidragović, znan tudi kot "Neđo kasapin" (Neđo mesar), ki je danes uspešen poslovnež v Srbiji.

Srbski organi so pri aretacijah sodelovali s kolegi iz BiH-a. Srbski tožilec za vojne zločine Vladimir Vukčević je povedal, da se s primerom srbski tožilci ukvarjajo že dolgo, prizadevanja pa so okrepili po sklenitvi sporazuma o sodelovanju s tožilstvom BiH-a, ki jim je omogočil dostop do nekaterih prič.

Vukčevićev namestnik Bruno Vekarić je dejal, da današnje aretacije kažejo na to, da žrtve iz Srebrenice in vojni zločinci ne bodo pozabljeni.

S primerom se bo ukvarjalo lokalno sodstvo
Glavni tožilec haaškega sodišča Serge Brammertz je aretacije pozdravil kot zelo pozitiven razvoj dogodkov. Med obiskom v Banjaluki je potrdil, da se je izboljšalo sodelovanje tožilstev v regiji glede osumljencev za vojne zločine, in dodal, da je haaško sodišče posredovalo nekaj informacij glede tega primera.

Poudaril pa je, da se z njim ne bo ukvarjalo haaško sodišče, temveč lokalno sodstvo, saj so se s primerom ukvarjali tožilci iz BiH-a in Srbije.

V genocidu v Srebrenici so sile bosanskih Srbov po zavzetju te bošnjaške enklave 11. julija 1995 ubile več kot 8.000 Bošnjakov. Zločin v Srebrenici je največji množični poboj v Evropi po drugi svetovni vojni, ki ga je Mednarodno sodišče za zločine na območju nekdanje Jugoslavije s sedežem v Haagu leta 2004 označilo za genocid.

Zaradi zločinov v Srebrenici je bilo na haaškem sodišču obtoženih 20 posameznikov, med njimi nekdanji politični voditelj bosanskih Srbov Radovan Karadžić in nekdanji vojaški poveljnik bosanskih Srbov Ratko Mladić. Sojenje 69-letnemu Karadžiću in 72-letnemu Mladiću še poteka.

V Srbiji aretacije za Srebrenico
V Srbiji aretacije za Srebrenico