Regionalni parlament je podprl resolucijo, ki pomeni uraden uvod v neodvisno Katalonijo. Foto: Reuters
Regionalni parlament je podprl resolucijo, ki pomeni uraden uvod v neodvisno Katalonijo. Foto: Reuters

Resolucija je bila v regionalnem parlamentu podprta z večino. Podprlo jo je 72 poslancev, proti pa 63. To je prvi korak, s katerim stranke, ki si prizadevajo za odcepitev od Španije, želijo na pot k uresničitvi zastavljenega načrta in procesa osamosvojitve. V 18 mesecih si katalonski separatisti želijo neodvisno državo.

Stranke, ki podpirajo neodvisnost od Španije, so na septembrskih regionalnih volitvah v Kataloniji dobile večino. Točno mesec dni po volitvah so odcepitvi naklonjene stranke začele proces osamosvajanja. V parlament so vložile predlog resolucije in ga zdaj tudi potrdile. V njem med drugim piše, da se parlament in načrtovani proces odcepitve ne bosta podrejala odločitvam institucij španske države, še posebej ustavnega sodišča.

V Madridu odločno proti
V španski ustavi je zapisana enotnost španskega naroda, na kar se sklicuje Madrid, ki trdi, da referenduma ne bo dovolil, saj bi bila s tem kršena ustavna določba, da lahko referendum o suverenosti skliče le nacionalna vlada. Na tovrstnem referendumu bi morali glasovati vsi Španci.

Premier Španije Mariano Rajoy, ki je ob predstavitvi predloga resolucije, namero označil za provokacijo in nezakonito dejanje, je znova povedal, da bo resolucijo takoj blokiral na sodiščih. Rajoy je odločen preprečiti katalonska prizadevanja za osamosvojitev. Pred dnevi so nato v Madridu zaostrili nadzor nad izplačevanjem finančne pomoči Kataloniji, da bi zagotovili, da sredstva ne bodo namenjena separatističnim prizadevanjem.