George Entwistle je bil generalni direktor BBC-ja le 54 dni, njegov mandat pa je bil od samega začetka zaznamovan z aferami. Foto: EPA
George Entwistle je bil generalni direktor BBC-ja le 54 dni, njegov mandat pa je bil od samega začetka zaznamovan z aferami. Foto: EPA

"Glede na to, da je generalni direktor tudi urednik in tako odgovoren za predvajano vsebino, in glede na nesprejemljive novinarske standarde, ki so bili prikazani v oddaji Newsnight v petek, 2. novembra, sem se odločil, da je častno, da odstopim," je zapisal v izjavi za javnost George Entwistle.
V omenjeni oddaji so prikazali izpoved Steva Messhama. Ta je dejal, da je bil v otroškem zavetišču na severnem delu Walesa v 80. letih prejšnjega stoletja žrtev spolne zlorabe nekdaj vplivnega konservativnega politika. Imena politika v oddaji sicer niso omenili, a je na internetu kmalu zakrožilo ime lorda Ailstairja McAlpine. Njegovo ime je nato prvi objavil časopis The Guardian.

Odpustili vse ustvarjalce oddaje Newsnight
Messham je pozneje dejal, da mu je policija v 90. letih prejšnjega stoletja pokazala fotografijo domnevnega storilca, a so mu napačno dejali, da je bil to lord McAlpine. Na BBC-ju potekajo notranje preiskave primera, prav tako pa so odpustili vse ustvarjalce v oddelku preiskovalnega novinarstva, ki so se ukvarjali z omenjeno oddajo. McAlpinejevi odvetniki so že napovedali tožbo vsem medijem, ki so objavili lažno informacijo.

Odstop Entwistla je prišel šele po njegovem sobotnem intervjuju na BBC-jevem Radiu 4 Today, ko se je nad njim vsul plaz kritik. Entwistl je namreč dejal, da ni prebral časopisnega članka, v katerem so zapisali, da so v oddaji Newsnight objavili napačno identiteto storilca, prav tako pa je dejal, da ni gledal sporne oddaje, ki je bila predvajana 2. novembra, saj ga "ni bilo doma".

Generalni direktor z najkrajšim mandatom
Entwistle, ki je prevzel funkcijo generalnega direktorja BBC-ja 17. septembra letos, je tako postal direktor z najkrajšim mandatom. V 54 dneh vodenja tega svetovno priznanega britanskega medija pa se je moral ukvarjati s še eno afero.

BBC je svojo afero pometel pod predpražnik
Po dolgih letih molčanja in prikrivanja so na dan prišle spolne zlorabe, ki jih je storil lani umrli voditelj Jimmy Savila. Med svojo 40-letno televizijsko kariero naj bi zlorabil okoli 300 mladoletnikov. Zanimivo je, da so v oddaji Newsnight zavrnili objavo prispevka o Savilovih zlorabah, ki jih je prva objavila konkurenčna televizija ITV.