V dveh dneh se je število protivladnih protestnikov v Zagrebu popeterilo, ljudje pa so se zbrali tudi po drugih hrvaških mestih. Foto: Reuters
V dveh dneh se je število protivladnih protestnikov v Zagrebu popeterilo, ljudje pa so se zbrali tudi po drugih hrvaških mestih. Foto: Reuters
Hrvaški policisti med torkovimi protesti v Zagrebu.
Hrvaška vlada se je tudi tokrat zaščitila s številnimi dobro opremljenimi policijskimi enotami, ki so povsem blokirale območje Gornjega grada. Foto: Reuters

Malo pred 18. uro se je na Trgu bana Jelačića zbralo okoli tisoč ljudi, ki so se odzvali na pobudo Ivana Pernerja. 26-letnik je s pozivom na Facebooku zakrivil že torkov protivladni shod, na katerem se je zbralo le 200 ljudi. Na prvi pogled neuspešno posnemanje "jasminove revolucije" se je v dveh dneh spremenilo v resno protivladno gibanje, ki ima preprosti zahtevi: odstop vlade Jadranke Kosor in odhod stranke HDZ z oblasti.

Policija zaprla ulice in pregnala novinarje
Jezni državljani so se odpravili proti Markovemu trgu, kjer domuje vlada. Močno okrepljena policija je postavila več barikad. Na predzadnji oviri pred stavbo vlade so se ob 18.30 prerivali policija in protestniki, pri čemer je bilo več ljudi ranjenih, med njimi tudi en policist.

Protiizgredniške enote policije so tudi aretirale nekaj najaktivnejših protestnikov, med njimi tudi Pernerja, ki so ga pridržali že v torek. Preden so ga tokrat vnovič prijeli, ko je poskusil prečkati policijsko oviro, je sporočil Kosorjevi, naj "mirno zapusti oblast", ker bo potem dobila "tudi milejšo kazen". Kot so poročali hrvaški mediji, je policija prijela pet oseb, potem ko so protestniki začeli metati petarde, kamenje in steklenice na policijo. Zbrane pred barikadami so varnostne sile razgnale z uporabo solzivca, nato so se protestniki spustili nazaj na osrednji zagrebški trg.

Minister in "indijanci"
Po pisanju dnevnika Večernji je v nekem trenutku med protesti iz vladne stavbe stopil notranji minister Tomislav Karamarko in vprašal policiste: "Koliko je teh indijancev?"

Protesti pridobivajo številčnost in odmevnost
Zbrana množica je vladi vzklikala "Lopovi, lopovi" in "Jadranka odidi", policiji pa je bilo namenjeno skandiranje "Mi vas plačujemo, a vi ščitite lopove". Policija je med posredovanjem izpred vladne palače pregnala tudi vse novinarje in jim s tem onemogočila poročanje s kraja dogodka.

Skupina mladih, ki se je zbrala po pozivu Pernerja, je napovedala oblikovanje nove politične opcije na Hrvaškem, hkrati pa napovedala nove proteste. Demonstranti v glavnem hrvaškem mestu so se razšli okoli 20. ure, pri čemer so vzklikali: "Sobota, sobota", kar napoveduje nov protivladni shod.

V soboto protestirajo že veterani
Sočasno z zagrebškim protestom so se nezadovoljni Hrvati zbrali tudi po drugih mestih. V Puli se je tako zbralo okoli 500 ljudi, na Reki in Splitu nekaj sto, v Slavonskem Brodu čez dvesto, nekaj deset protestnikov je bilo videti v središču Osijeka.

Za soboto so sicer napovedani tudi množični protesti vojnih veteranov na Trgu bana Jelačića v Zagrebu.